Slovenija
12 ogledov

O dokapitalizaciji NLB naslednji teden

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Minister za finance Franc Križanič je dejal, da bo vlada prenovljeno strategijo Nove Ljubljanske banke (NLB) in s tem povezana vprašanja o dokapitalizaciji banke obravnavala prihodnji teden.

Po seji vlade je minister Franc Križanič pojasnil, da te točke danes niso uvrstili na dnevi red, a jo bodo naslednji teden. Razlog za to je, da je nadzorni svet NLB šele včeraj sprejel t. i. varčevalno strategijo do leta 2015.

Nadzornikom in upravi NLB so predstavili interese države kot lastnika in sam meni, da so našli kompromisno rešitev med interesi drugega največjega lastnike banke, belgijske KBC, naložbenega portfelja banke in države.

Kot pravi, se bo lahko strategija še dopolnjevala. Zaradi dolgotrajnega postopka odobravanja dokapitalizacije NLB po njegovem prepričanju ne nastaja gospodarska škoda.

Nadzorni svet je sicer včeraj potrdil dopolnjeno strategijo poslovanja banke za obdobje 2010–2015. Strategija predvideva nižji obseg dokapitalizacije v višini 250 in ne 400 milijonov evrov.

800 mio evrov za podjetja
Vlada je danes obravnavala predlog zakona o državnih jamstvih za investicijske posle podjetij. Skupno predvidevajo do 800 milijonov evrov oz. za posameznega upravičenca do 300 milijonov evrov. Upravičenci bodo morali izpolnjevati določene pogoje: nastopati v okviru konzorcija podjetij, ki med seboj niso lastniško prepletena in so kapitalsko dovolj močna, da lahko jamčijo s svojim premoženjem za morebiten regresni zahtevek države; vlada pa razmišlja tudi o jamstvu z osebnim premoženjem uprave upravičenca. Nekaj vprašanj ostaja odprtih, je povedal Križanič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.