Slovenija
24 ogledov

O drugem tiru takoj

Peter Gašperšič Anže Petkovšek
Izjave novega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, da je drugi tir, kot je trenutno zamišljen, neizvedljiv in nepotreben, bo vlada obravnavala na današnji prvi seji. O Gašperšiču tudi na vrhu koalicije.

Nova vladna ekipa naj bi se sestala že danes, zunanji minister in prvak Desusa Karl Erjavec pa pričakuje, da bo odprla tudi vprašanje drugega tira Divača-Koper. Kandidat za infrastrukturnega ministra Peter Gašperšič iz SMC, ki je javnost razburil z izjavo, da drugega tira ne potrebujemo vsaj še nekaj desetletij pa je dejal, da je pripravljen na pogovore.

"Stvari so si tukaj malo v nasprotju"

"Verjetno bomo odprli tudi kakšne teme, o katerih se bo treba dogovoriti, naprimer glede drugega tira železniške proge Divača-Koper in takšnih projektov, ker vidimo, da so si tukaj stvari malo v nasprotju," je pred sejo DZ na kateri potrjujejo nove ministre, dejal Erjavec.

Mandatar Miro Cerar je v predstavitvi pred poslanci dejal, da izgradnja drugega tira Koper-Divača ostaja strateška zaveza nove koalicije, da pa je vprašanje zagotovitve sredstev odprto. 

Gašperšič: "Drugi tir kot je zamišljen, ne bo izvedljiv"

Gašperšič je na zaslišanju v DZ presenetil s stališčem, da drugega tira Divača-Koper, kot je zamišljen, glede na potrebe Luke Koper ne bomo potrebovali še najmanj naslednjih 30 ali 40 let. Podvomil je tudi, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka od Dražencev do mejnega prehoda Gruškovje prioriteta.

Njegova stališča so v javnosti sprožila burne odzive, zato se danes ob robu seje DZ ni mogel izogniti medijem. "Zavedamo se, da je razvoj Luke Koper izrednega pomena za Slovenijo, a v tem trenutku ocenjujemo, da drugi tir, kot je zamišljen, verjetno ne bo izvedljiv," je dejal. Neizgradnja drugega tira bi po ocenah iz gospodarstva, pomenila stagnacijo gospodarstva in propad Luke Koper.

"Posvetili se bomo izvedljivim rešitvam, ki bi razvoj Luke Koper omogočili za deset let, če se bo pokazala možnost, da je drugi tir že zdaj možen in izvedljiv, pa bo tudi to prišlo na vrsto. Ampak ocenjujem, da v tem mandatu verjetno to ne bo možno," je bil jasen Gašperšič.
 

Financ za investicije še ni

Če bo finančna konstrukcija za investicijo v drugi tir zaprta, Gašperšič sicer ne vidi nobenih ovir za njeno izvedbo, prav tako za avtocestni odsek Draženci-Gruškovje, če bodo zanj zagotovljena evropska sredstva. "Zaenkrat imam informacije, da temu še ni tako," je povedal skorajšnji infrastrukturni minister.

Gašperšič je na zaslišanju pred matičnim odborom dejal tudi, da se mu projekt tretje osi v takšni obliki, kot je zasnovan, ne zdi izvedljiv. Podobno je menil tudi danes. "Če bo možno zagotoviti evropska sredstva, se bomo o izvedbi lahko pogovarjali, a preden bi lahko karkoli naredili na tretji osi, bo treba rešiti težavne probleme pri umeščanju v prostor. Državni prostorski načrti še nikjer niso sprejeti. Ocenjujem, da je verjetno bolj smotrno, da se lotimo ukrepov na obstoječi trasi, ki bodo lahko prinesli neke rezultate," je pojasnil.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je ob robu seje DZ dejal, da se bodo o Gašperšičevih izjavah pogovorili tudi na vrhu koalicije, "da uskladimo, kaj so ministri govorili in kaj je zapisano v koalicijski pogodbi". "Nekatere zadeve, ki jih je predstavil Gašperšič, enostavno ne držijo in niso zapisane v koalicijski pogodbi. Treba je biti malo bolj ambiciozen," je dejal. Na vrhu koalicije, ki bo še sklican, bodo sicer govorili tudi o drugih temah, je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.