Slovenija
13 ogledov

O falconu nova vlada

Leta 2001 je Drnovškova vlada falcon kupila za več kot 20 milijonov evrov, danes Žurnal24 main
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je minuli četrtek ustavila postopek za oddajo falcona v najem, je za STA potrdila generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

Naročilo za oddajo letala falcon je Javna agencija za javno naročanje objavila 16. avgusta. Vlada je z njim želela poiskati najemnika, ki bi letalo vzel v upravljanje in obenem najvišjim predstavnikom države zagotavljal prevoze po ekonomsko upravičeni ceni. Do takšnih prevozov bi bili upravičeni predsedniki republike, vlade in državnega zbora.

Letalo je država nameravala oddati v najem za pet let. Možni najemniki so bili podjetje Linxair, Adria Airways in Gio poslovne aviacije.

A se je vlada po neizglasovani zaupnici v državnem zboru odločila, da oddaja falcona ne spada med tekoče posle vlade, zato je postopek ustavila, je povedala Kamnarjeva. Koliko se jih je prijavilo na razpis, niso želeli izdati.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra istega leta pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo so se nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala, vendar je bil razpis neuspešen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.