Slovenija
15 ogledov

O Grčiji niso odločali

Posojilo Grčiji je v četrtek podprla vlada, pričakuje pa se, da jo bo do konca j Žurnal24 main
Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes potrdil predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Z dnevenega red je uman+knil spremembe zakona o posojilu Grčiji.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je brez razprave z dnevnega reda umaknil predlog sprememb zakona o posojilu Grčiji, ki bi tej državi znižal obrestno mero in podaljšal ročnost posojil, danih v mehanizmu finančne pomoči. Septembra je nasprotovanje temu zakonu izrazil državni svet.

O vrednotenju nepremičnin

Obravnavalje predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin in jo dopolnil na podlagi opozoril zakonodajno-pravne službe DZ.

Predlog novele med drugim poenostavlja postopek obveščanja o poskusnem izračunu, saj ne bi bila več obvezna razgrnitev modelov vrednotenja po občinah. Obvestil ne bi več prejele občine in država, ki bi podatke lahko preverjale elektronsko.

Po novem bi o končni izračunani vrednosti nepremičnine obvestili vse lastnike, ne le tiste, ki so podali pripombe k poskusnem izračunu.

Razprava na seji odbora se je osredotočila na predlog dopolnila SDS, ki bi k opredeljenim nepremičninam dodal nepremičnine, po katerih poteka javna gospodarska infrastruktura, ki je v upravljanju občin, nepremičnine na poplavnih območjih, nepremičnine, ki ležijo v t.i. varovalnih pasovih državnih in občinskih cest, in nepremičnine z omejenimi pogoji uporabe zaradi bližine infrastrukturnih objektov državnega pomena (vojaški poligoni, nuklearka, odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov), ki ležijo v dosegu 10 kilometrov od teh objektov.

Vrednost teh nepremičnin je namreč nižja, kar da bi bilo treba upoštevati pri obdavčitvi, so menili v SDS. Vraničarjeva je dejala, da bi bilo treba pogoje obdavčitve določiti v zakonu o obdavčitvi nepremičnin, namen tega zakona je namreč določiti vrednost vsem nepremičninam.

Sprejem te novele je pomemben, so dodali predlagatelji, zaradi drugih namenov uporabe podatkov o vrednosti nepremičnin, med drugim za zakona o socialnovarstvenih prejemkih in o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.