Slovenija
6 ogledov

O Janševi koaliciji danes SDS

Sestanek parlamentarnih strank. Saša Despot
Nadaljujejo se pogajanja. Desnosredinske stranke pri koncu s koalicijskimi usklajevanji. Nadaljevanje čez vikend. Virant (DLGV): "Glavne stvari so usklajene in v glavnem dogovorjene." Vlačič: SD ne gre v koalicijo z Janšo. "Slovenija potrebuje kakovostno opozicijo," pravi.

Potem ko so stranke SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi v petek prvič v taki zasedbi sedle za pogajalsko mizo in koalicijsko pogodbo praktično uskladile, bodo danes dogovorjeno še izpilile. Pričakovati je, da se bodo dokončno uskladili ta konec tedna, potrditi pa jo morajo tudi organi strank. Danes bo predvidoma zasedal izvršilni odbor SDS.

Predsedniki vseh petih sodelujočih strank, Janez Janša, Gregor Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Ljudmila Novak, so po petkovih koalicijskih pogajanjih zatrdili, da so usklajevanja koalicijske pogodbe pri koncu. Z doseženim so zadovoljni, vse pa kaže na to, da bo zaključek pogajanj za desnosredinsko koalicijo uspešen.

Žerjav gospodarski minister?

Predsednik SLS Radovan Žerjav je še pred tem po seji izvršilnega odbora stranke pojasnil, da je odbor koalicijsko pogodbo z nekaterimi dopolnitvami že sprejel. Kot je dejal, so to "več ali manj redakcijske dopolnitve". "Bomo še videli," pa je Žerjav odgovoril na vprašanje, če se mu obeta mesto gospodarskega ministra.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je po prvem delu pogovorov povedala le, da pogajanja tečejo dobro.

Ne pred kamerami

Desnosredinska koalicija bo, če bo sklenjena, koalicija za izhod Slovenije iz krize, je po pogovoru vodstva DeSUS s predstavniki SDS povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

DeSUS ne bi sodelovala v koaliciji, ki bi odpirala ideološka vprašanja, predsednik SDS Janez Janša pa mu je že zagotovil, da teh tem ne bodo odpirali, je pojasnil Erjavec.

Po naših neuradnih podatkih sicer na včerajšnjem izvršilnem odboru Desusa "ni bilo tako idilično", pravi vir. Dodaja, da se zgodba lahko ponovi na torkovem svetu stranke.

Pogajanja končajo čez vikend?

Po ocenah Janše stranke s pogajanji dobro napredujejo, vendar pa še niso zaključena. Pojasnil je, da bodo z njimi nadaljevali čez vikend.

"Glavne stvari so usklajene in v glavnem dogovorjene," se je strinjal tudi Virant. Po njegovem je strankam pri usklajevanjih ostalo "mogoče še za tri, štiri ure dela", sicer pa so se uskladili zelo korektno. Dodal je, da so zbližali tudi tista stališča, kjer je prihajalo do razhajanj. "Mislim, da ni ne poraženca ne zmagovalca v teh pogajanjih, le razumni kompromisi," je dejal.

Erjavec pa je poudaril, da je stranka DeSUS pri pogajanjih uspela s svojimi zahtevami. Tako pokojnine v letu 2013 ne bodo zamrznjene, usklajevale pa se bodo z rastjo plač, v primeru spremembe pokojninskega zakona pa se bodo usklajevale v 60 odstotkih z rastjo plač, v 40 odstotkih pa z rastjo življenjskih stroškov. Ponovil je, da se mu zdi najbolj pomembno upoštevanje pogoja, da ne bodo odpirali ideoloških tem in dodal, da o kadrovskih zadevah danes niso nič govorili.

Tudi Novakova se je strinjala, da pogajanja tečejo uspešno, sicer pa so šli v grobem skozi celo koalicijsko pogodbo in "predebatirali nekatera pereča vprašanja". Kot pa je dodala, ni bilo veliko tem, kjer bi prihajalo do razhajanj.

Predsednikov predlog hitro propadel

Ker predsednik na volitvah prvouvrščene Pozitivne Slovenije na mandatarskem glasovanju 11. januarja ni prejel zadostne poslanske podpore, je predsednik republike Danilo Türk opravil nov krog posvetovanj, po katerem je kot možnost, da bi ga predlagal za kandidata za mandatarja, izpostavil finančnika Marka Voljča.

V večini parlamentarnih strank nad predlogom niso bili navdušeni. Ne nazadnje so desnosredinske stranke že pred tem, natančneje 8. januarja, parafirale in tudi načeloma uskladile koalicijsko pogodbo, po kateri bi mandatarstvo prevzel predsednik SDS Janez Janša.

Nov predsednik vlade čez teden dni?

Z dogovorjenim smo vse bliže desnosredinski vladi. Pristojni organi strank naj bi o vstopu v desnosredinsko koalicijo povečini odločali v torek, torej dan pred iztekom roka, do katerega lahko kvalificirani predlagatelji vložijo predlog kandidatur za mandatarja. DZ bo o podpori kandidatu ali kandidatom odločal 28. januarja.

Komentarjev 7
  • privat 08:24 21.januar 2012.

    in zopet isti ljudje ki so privedli Slovenijo na raven Švice ,vodijo državo naprej...kak debilen kontinent je ta Evropa?? Stari kontinent ga imenujejo..in res je po putinu putin,po janši ,janša...

  • privat 08:08 21.januar 2012.

    veteran ..kako te uspejo vedno nasrati?? Z starimi cejgli se ne pokriva bajte,pokriva se samo štala!! To kar se danes dogaja v Sloveniji bo privedlo do totalnega kalapsa države in njenih LJUDI!!... Desni da vodijo državo?'to ni nikoli v zgodovini ...prikaži več privedlo do blaginje malih ljudi..

  • Franci Pirc 06:41 21.januar 2012.

    ni mi jasno kako smo slovenci tako zaostali da pred tremi leti zavržejo neko opcijo vlade češ da ni dobra sedaj pa se ponovno postavlja vlada istih mišljenj le z nekim novim rožletom v ozadju in karlom ki je v ...prikaži več janševi vladi kakor v pahorjevi kot v bilokateri samo marijoneta za manipuliranje.pa bi mi radi iz krize.'''''????????ssše to kar ni uničeno 5% bojo zafural.