Slovenija
42 ogledov

O Janši ne bo odločala, ker ima sistematski pregled

slovenija 19.03.14,  Janez Jansa, sojenje, Patria, sodisce, Vrhovno sodisce, fot Anže Petkovšek
Po vseh zahtevah za izločanje sodnikov, ki bodo odločali o pritožbi Janeza Janše, je zdaj vrhovna sodnica Barbara Zobec sama zahtevala zamenjavo, ker ima 30. septembra sistematski pregled.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec, kot kaže noče soodločati o tem, ali sta Janezu Janši dve sodišči v zadevi Patria kršili pravice. Ne bo je, ker ima sistematski pregled, prestaviti ga ni želela. 

Senat petih vrhovnih sodnikov bo o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti odločal 30. septembra"Senat v sestavi Branko Masleša, Vesna Žalik, Marko Šorli, Barbara Zobec in Maja Tratnik je bil določen 16. septembra 2014 skladno s pravili letnega razporeda dela in vrstnim redom sodnikov. Sodnica Zobec je predsedniku naknadno sporočila razloge, ki ji ne omogočajo sodelovanja na seji in predlagala, da se namesto nje v senat določi drugega sodnika. Obvestila ga je, da ima v času, ko je razpisana seja v zadevi Patria, vnaprej predvidene odsotnosti, torej 30. septembra sistematski zdravstveni pregled, 2. in 3. oktobra pa dopust, zaradi česar da naj ne bi mogla sodelovati v senatu," pojasnjujejo na vrhovnem sodišču.

Prestavil bi sejo in sistematski pregled, a ni bila zato

Šef vrhovnega sodišča Branko Masleša je Zobčevi takoj ponudil, da se seja, na kateri bodo odločali o Janševi zahtevi, preloži. Prav tako bi ji brez posebnih zapletov preložili sistematski pregled, na katerega jo tako ali tako pošilja delodajalec, to je vrhovno sodišče. 

"Predsednik Masleša ji je nato sporočil, da je skladno s predlogom sodnice poročevalke 3. oktober rezervni datum, če v zadevi v prvih dveh dneh ne bi bila sprejeta odločitev o vloženih pravnih sredstvih. V takem primeru ni nobene ovire, da se člani senata o morebitnem nadaljevanju seje dogovorijo naknadno. Masleša je sodnici tudi predlagal prestavitev datuma sistematskega pregleda na možen termin 29. septembra," dodajajo na vrhovnem sodišču, kjer dodajajo, da nobena ponujena alternativa za Zobčevo ni bila sprejemljiva, saj je "pri svojem predlogu za izločitev vztrajala".

Tožilec je ni uspel izločiti, sama se je naknadno

Njeno izločitev je sicer že konec julija zahtevalo vrhovno tožilstvo (VDT) oziroma tožilec Andrej Ferlinc, ki vodi postopek proti Janši. Zobčevi med drugim očita, da naj bi bila Janši preveč naklonjena in da zato ne bi mogla nepristransko presojati ali je dveletna zaporna kazen, ki jo Janša trenutno prestaja na Dobu, zakonita. 

"Pri tem je VDT kot razloge navedlo sodničino v razlogih za odstop iz sodniškega društva izraženo stališče, kako bo odločila v zadevi, njena negativna stališča do udeležbe tožilca Ferlinca na zboru sodnikov, dejstvo, da je zaradi zakonske zveze z ustavnim sodnikom že sama predlagala izločitev ter sorodstveno povezavo s sinom, ki je po poročanju medijev pred sodiščem nosil transparent s fotografijo Julije Timošenko in Ivana Janše z izraženim negativnim in žaljivim sporočilom o slovenskem pravosodju in v prid obsojencu," pojasnjujejo na vrhovnem sodišču.

A podpredsednice vrhovnega sodišča Nine Betteto, ki je o Ferlinčevi zahtevi za izločitev Zobčeve odločala, njegovi argumenti niso prepričali in je izločitev zavrnila.

"Podpredsednica je ocenila, da vložnik ni navedel, s čim naj bi se sodnica v razlogih za odstop iz sodniškega društva že vnaprej opredelila, kako bo odločala v zadevi Patria, zato teh navedb ni bilo moč vsebinsko presojati," odločitev pojasnjuje na vrhovnem sodišču. 

Zobčeva je po naših informacijah za zamenjavo zaprosila takoj zatem, ko je po številnih zapletih  v zadnjih dveh mesecih vrhovno sodišče prejšnji teden vendarle določilo datum oziroma sklicalo sejo, na kateri bodo razpravljali o morebitni vrnitvi Janše na svobodo. Prav zato, ker bi se zaradi tega lahko postopek spet zavlekel, naj bi Zobčeva med sodniškimi kolegi povzročila poleg začudenja tudi nemalo jeze.

Zobčevo bo na seji 30. septembra zamenjal Damijan Florjančič.

Komentarjev 10
  • maliking 10:54 24.september 2014.

    Kot prvo, ne piši z velikimi črkami. Kot drugo, kje pa ti vidiš komunistično in udbaško elito? Očitno ti kar nekaj koles manjka.

  • tralala 09:26 24.september 2014.

    Johan, Janez_53 in mph: vljudno Vas naprošam, da se ne delate norca iz bolnih ljudi, ki KLOBOsajo po forumih.

  • tralala 08:08 24.september 2014.

    Žurnal24.si, čemu ni ta članek v črni kroniki, kot se za obvestila o kriminalcih spodobi? Je to edini način, da pridete do klikov?