Slovenija
41 ogledov

O Janši prednostno tudi med počitnicami

Janez Janša Žurnal24 main
Sodniki si bodo vzeli mesec dni odmora. V službi bodo samo za najnujnejše odločitve.

Danes se za slovenska sodišča začenjajo enomesečne sodne počitnice. Vrata sodišč do 15. avgusta, ko se vsi sodniki spet vrnejo na delo, za stranke sicer ne bodo zaprta. V tem času le ne bo večine sodnih obravnav, nadaljevanja so razpisana v tednih po koncu počitnic.

Samo nujne zadeve

"Sodišča v tem času sodnih pisanj ne vročajo, procesni roki pa ne tečejo. Če je bilo v tem obdobju vročeno sodno pisanje, začnejo teči procesni roki prvi naslednji dan, ko se iztečejo sodne počitnice. Vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov ter vlaganje predlogov za izvršbo bo potekalo nemoteno, vendar sklepi strankam ne bodo vročani, razen v zadevah zavarovanja. Čas uradnih ur na sodiščih ostaja nespremenjen," pojasnjujejo na vrhovnem sodišču.

Kaj pa je nujno?

Za razliko od predlani, ko so tudi med sodnimi počitnicami vsak teden redno potekale sodne obravnave proti domnevnemu vodji kriminalne združbe Draganu Tošiću in njegovim domnevnim pajdašem  v tako imenovani zadevi Balkanski bojevnik, se to sojenje tokrat nadaljuje šele po počitnicah. Predlani je bil namreč zoper Tošića in večino ostalih odrejen pripor, zato je veljalo, da se jim mora soditi prednostno in brez odlašanja. Odkar pa so 13 domnevnih članov klana novembra predlani oprostili in jim, tudi Tošiću, odpravili pripor ter jih spustili na prostost, ta primer ne sodi več med tiste, ki zahtevajo prednostno obravnavo. Vnovični sodni proces, ki ga je v tej zadevi odredilo višje sodišče po pritožbi tožilstva, se je začelo v začetku julija s predobravnavnimi naroki, kjer so vsi od sprva oproščenih imeli možnost, da sami priznajo krivdo, a tega niso storili. Sojenje se bo zanje tako predvidoma začelo v tednih po sodnih počitnicah.

Prav tako predlani je sodišče med sodnimi počitnicami skoraj ves čas počitnic sodilo bivšemu šefu Merkurja iz Kranja, Binetu Kordežu. Slednji sicer ni bil nikoli priprt, a sodišče je njegovo premoženje zamrznilo oziroma Kordežu prepovedalo z njim razpolagati, dokler postopek ni bil zaključen s pravnomočno sodbo. zaradi začasne zamrznitev premoženja pa se je sodni proces vodil prednostno.

Pričakovati pa je, da bodo na vrhovnem sodišču prednostno in kljub počitnicam reševali zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero poskuša predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša izpodbiti dveletno zaporno kazen, ki jo trenutno prestaja v zaporu na Dobu.

18. septembra pa bo ljubljansko višje sodišče na javni pritožbeni seji razpravljajo o pritožbi obsojenega nekdanjega celjskega sodnika Milka Škoberneta.

 

 

 

Komentarjev 1
  • tralala 09:36 15.julij 2014.

    A zato ste zalaufali ta portal, da bo ta gamad izdajalska non-stop na prvi strani? A se zavedate, Žurnal24, da ste soodgovorni za promocijo kriminalcev, prekupčevalcev, ponarejevalcev in lažnjivcev?