Slovenija
11 ogledov

O končnem poročilu glede izbrisanih

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Komisija, ki preiskuje različna štetja izbrisanih, bo obravnavala osnutek končnega poročila. Opozicija meni, da poročilo dokazuje, da je prišlo do neutemeljenega povečanja števila izbrisanih.

Do neutemeljenega povečanja števila izbrisanih v letu 2009 je po besedah predsednika komisije Roberta Hrovata prišlo zaradi nestrokovnega dela ministrstva za notranje zadeve (MNZ), ki da ni upoštevalo dejstva, da informacijski sistem ni bil usklajen s podatki iz upravnih enot.

Komisija s sklepi, zapisanimi v poročilu, vladi predlaga, naj "opravi revizijo vseh izdanih upravnih odločb, ki se navezujejo na status tako imenovanih izbrisanih oseb". Vlada naj izdela tudi analizo in poroča DZ o tem, koliko so podatki iz elektronskih evidenc verodostojni kot podlaga za izdajanje upravnih odločb.

Končno poročilo naj bi komisija po predlogu sklepa poslala tudi vrhovnemu državnemu tožilstvu "kot naznanitev suma kaznivega dejanja opravljanja nevestnega dela".

Anderlič: ni šlo za nobeno zlorabo političnih funkcij
Poslanec LDS Anton Anderlič je napovedal, da bo do danes pripravil ugovore oziroma predlog za spremembo poročila. Trdi namreč, "da ni šlo za nobeno zlorabo političnih funkcij, da bi vplivali na število izbrisanih".

Darja Lavtižar Bebler (SD) je komisijo označila kot prispodobo "velike farse parlamentarne preiskave". Po njenih besedah so pobudniki preiskovalne komisije izvedbo dokazov in zaslišanje prič utemeljevali na napačnih, izmišljenih predpostavkah, da gre za umetno ustvarjeno število izbrisanih.

Po mnenju Franca Jurija (Zares) pa je bistvo ugotovitev komisije skrito nekje sredi osnutka poročila, kjer piše, da komisija ni ugotovila neposredne politične odgovornosti za prirejanje ali politično motivirano štetje izbrisanih. Komisija tako ni uspela ugotoviti tistega, čemur je bila namenjena, zato se je ukvarjala z domnevno nestrokovnostjo na ministrstvu, ocenjuje Juri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.