Slovenija
12 ogledov

O Kosu: "Državni zbor ne zastrašuje"

"Razlog za zaostanke je preprost: število prijav je raslo, na primerih pa je do Žurnal24 main
Poslanci obravnavajo domnevne nepravilnosti delovanja protikorupcijske komisije v času Draga Kosa, ki se seje ne bo udeležil. Odbor zanimajo tudi pogodbeni sodelavci komisije.

Parlamentarni odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje bo danes razpravljal o domnevnih nepravilnostih pri delu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Nepravilnosti naj bi se dogajale v času, ko je komisijo vodil Drago Kos. Kosa na seji ne bo, ker popoldne vodi predavanje na konferenci.

Tako KPK kot Igor Šoltes že približno leto dni preiskujejo NPU in še vedno niso nič našli, pa je potrebno samo odšteti 136.000 minus 125.000 in ugotovite, da je razlika 11.000 evrov, ki jih je vzel Igor Pogačar.
Vinko Gorenak, predsednik odbora za notranjo politiko o enem izmed sumljivih primerov

O zastraševanju
Povedal nam je, da je odboru poslal dopis, v katerem je prosil za preložitev seje, "ker bi zelo rad odgovoril na te lažne, nesmiselne in smešne očitke predlagateljev nujne seje". Njegovi prošnji ni bilo ugodeno, tako da se na seji zaradi drugih obveznosti ne bo mogel zagovarjati.

Na vprašanje, ali je odboru posredoval še kakšna dodatna pojasnila in kaj pričakuje od seje, odgovarja: "Kako naj pojasnjujem stvari, ki so tako nesmiselne in smešne. Jaz se enostavno ne bom spustil na tako nizek nivo, kot so se predlagatelji nujne seje. Kaj bodo sklenili, ne vem, vem pa, čemu je ta seja namenjena – diskreditaciji mojega dela in po moji oceni zastraševanju novega predsednika v smislu: 'Pazi se, če boš ti delal enako, saj boš imel tudi ti težave z nami'."

Ne zastraševanje, ampak razčiščevanje
Kot je znano, sta obravnavo dela komisije pod Kosovo taktirko želeli stranki SDS in SNS. "Zagotovo ne gre za nikakršno zastraševanje, ne vem, koga naj bi državni zbor zastraševal. Državni zbor želi razčistiti in razjasniti zadeve, ki so nejasne in mečejo na državo čudno luč. Ne gre za zastraševanja, ampak razčiščevanje določenih pojmov," na Kosove navedbe odgovarja prvak SNS Zmago Jelinčič.

Pod drobnogled pogodbeni sodelavci
Tudi predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) pravi, da ne želijo nikogar diskreditirati ali zastrašiti. "Nasprotno, prepričan sem, da Klemenčič s svojim delom v zadnjih mesecih daje veliko pozitivnih signalov. Od Kosa pa želimo odgovore na vprašanje, kaj je s temi 1400 spisi, ali so bili selekcionirani ali ne - nekaj razlogov za sume je; zanimajo pa nas tudi t.i. pogodbeni sodelavci- če so ti iz policije, upokojeni ali aktivni, je to zelo zaskrbljujoča zadeva. Policisti imajo dostop do službenih informacij in če so te koristili preko pogodb s KPK v postopkih, potem je nekaj hudo narobe."

V SLS smo glede vseh institucij nadzora v državi mnenja, da moramo spoštovati njihovo avtoriteto. Tudi zaradi tega verjamem, da ni bilo kar koli narobe storjeno, da so naloge opravljali v skladu z zakonom. Ne želim, da poskušamo demontirati nadzorne institucije, ki bi morale imeti avtoriteto in bi jim jo morali priznati tudi politiki.
Radovan Žerjav, SLS

Gorenak bo predlagal, da s sejo pričnejo in poslušajo nekatere udeležence, nadaljevanje pa preložijo za toliko časa, da se bo lahko udeležil tudi Kos. "Vsekakor ne bi bilo prav, da ga ne poslušamo," pravi član SDS.

Opozicijski stranki ob sklicevanju na navedbe v medijih Kosu očitata, da so po njegovi zamenjavi na dan prišli številni nerešeni primeri. Za sabo naj bi namreč pustil okoli 1400 nerešenih prijav korupcije. Vinko Gorenak (SDS) pravi, da obstajajo podatki, ki potrjujejo, da je Kos ravnal politično selektivno, ščitil interese levice in prednostno obravnaval primere, za katere je menil, da bodo škodili desnici.

Zaostankov niso prikrivali
Novi predsednik komisije Goran Klemenčič pa je pojasnil, da dejstva o obstoju zaostankov prejšnje vodstvo novim članom komisije ni prikrivalo ter da je treba razlog za to iskati tudi v pomanjkanju podpore za delovanje oziroma številnih težavah, s katerimi se je komisija v času prejšnje vlade soočala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.