Slovenija
19 ogledov

O mandatarju že 22. avgusta?

Milan Brglez
1/6
Anže Petkovšek
Predsednik republike in predsednik parlamenta sta se na vljudnostnem obisku posvetovala o korakih do izvolitve nove vlade.

Predsednik republike Borut Pahor je po sestanku s predsednikom parlamenta Milanom Brglezom povedal, da je "v pogovoru z Brglezom poudaril velik pomen čimprejšnjega oblikovanja nove slovenske vlade s polnimi pooblastili".

O predlogu mandatarja naj bi se Pahor s strankami posvetoval prihodnji teden. V primeru "jasnih obrisov koalicije," pa bi lahko mandatarja državenmu zboru predlagal 18. avgusta. Državni zbor bi tako o predlogu lahko odločal 22. avgusta, o celotni ministrski ekipi pa sredi septembra.   

Vljudnostni sestanek je sicer namenjen posvetovanju, kako daleč so poslanci z ustanavljanjem poslanskih skupin. Brglez je pred sestankom dejal, da pričakuje, da bo sestanek namenjen predvsem temu, da Pahor ugotovi, kako daleč so poslanci z ustanavljanjem poslanskih skupin  in okvirnemu dogovoru o sodelovanju, zlasti pri določitvi urnika obiskov vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike, s katerimi se bo posvetoval o predlogu mandatarja.

Doslej je v parlamentu izoblikovanih že sedem poslanskih skupin. Že včeraj so skupine ustanovile SMC, Desus, SD, NSi in Zaab. Danes pa sta poslanski skupini izoblikovali še Združena levica, ki jo vodi Luka Mesec, in SDS z vodjem Jožetom Tankom.

Pahor ima po ustanovni seji parlamenta še 30 dni, da državnemu zboru predlaga kandidata za predsednika vlade. Pričakovati je, da bo predlagal zmagovalca volitev, predsednika SMC Mira Cerarja. Ta se z Desus, SD, Zaab in NSi še vedno pogaja za oblikovanje koalicije. Stranke so Cerarju poslale pripombe na osnutek koalicijske pogodbe, pogajanja se bodo nadaljevala v četrtek in petek.

Komentarjev 2
  • patrijarh 18:55 06.avgust 2014.

    Tut jest se sprašujem,kdaj te bojo zradiral.

  • tralala 14:42 06.avgust 2014.

    Uredništvo Žurnala24, koliko časa boste tolerirali copy/pastanje teh enoceličarjev?