Slovenija
64 ogledov

O masaži le, če boste plačali

slovenija 1.10.07, dojencek, nedonosencek, bolnica, porodnisnica, otrok, foto:is iStockphoto
Na ginekološki kliniki strogo proti komercialnim ponudnikom. Ponekod vseeno predavajo.

"V šoli za starše nam je predavateljica med drugim predstavila masažo novorojenčka. Ko smo jo vprašali, ali nam bo pokazala, kako jo izvajamo, je odgovorila, da je to mogoče le v okviru plačljivih zasebnih predavanj," nam je zaupal par, ki je starševsko šolo obiskoval v eni od enot Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana.

ZD: ne gre za promocijo

Podobno je bilo pri hrambi popkovnične krvi – bralca se sprašujeta, zakaj so jim predstavili le zasebne banke, ne pa tudi možnosti za hrambo v javni banki pri zavodu za transfuzijsko medicino. V ZD Ljubljana so pojasnili, da so obe predavanji vključili v šolo za starše na osnovi zanimanja, vprašanj in želja o tovrstnih vsebinah. "Vsi predavatelji omenjenih vsebin predavajo brezplačno, prav tako ZD Ljubljana za to ne prejema nikakršnih sredstev," so dejali ter dodali, da so predavanja izključno strokovne narave in da niso promocijsko naravnana.

Strožji so v starševski šoli Ginekološke klinike UKC Ljubljana. "Vsi predavatelji so zaposleni v javni upravi. V preteklosti smo že bili priča poskusom vključitve predavanj s strani privatnih organizacij, ki smo jih uspešno preprečili. Stališča, ki jih zagovarjajo, namreč niso v skladu s trenutno veljavnimi pediatričnimi ali porodniškimi smernicami in si zato ne zaslužijo razpoložljivega časa v okviru šole," je povedala ginekologinja Vesna Fabjan Vodušek, vodja tamkajšnje šole za starše.

V Kopru ločeno

"V Kopru strogo obsojamo prikrito oglaševanje in siljenje občanov z nakupi posameznih medicinskih pripomočkov ali storitev," je zatrdil Matevž Ravnikar, direktor ZD Koper. Ob rednem programu starševske šole tako predstavijo termine dodatnih, komercialnih predavanj, ki so strogo ločena od uradnega programa starševske šole in potekajo po obveznem odmoru, da lahko udeleženci, ki jih ne želijo spremljati, odidejo.

V ZD dr. Adolfa Drolca Maribor so prav tako pojasnili, da v šoli za bodoče starše predavajo le zaposleni v zavodu. Informacije o možnosti hrambe popkovnične krvi sicer posredujejo, a pravijo, da v tem ne vidijo nič spornega, saj z nobenim podjetjem nimajo sklenjene posebne pogodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.