Slovenija
30 ogledov

O nagradi bo odločalo sodišče

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Stavkovni odbor se je z upravo dogovoril, da bo o upravičenosti do nagarade odločalo sodišče.

Uprava Elektra Primorska in stavkovni odbor sta se v dogovoru za dokončanje stavke zavezali, da bosta spoštovali odločitev pristojnega sodišča. Zaposleni bodo dobili izplačano akontacijo nagrade v višini 500 evrov bruto, če bo sodišče presodilo, da jim pripada nagrada v višini 1465 evrov bruto pa še preostali del v dveh obrokih.

Če pa bo sodišče razsodilo, da zaposlenim za leto 2011 ne pripada nagrada po 129. členu veljavne kolektivne pogodbe, bodo vsi prejemniki akontacije nagrade prejeti znesek morali vrniti, z odtegljaji pri plači v desetih zaporednih mesečnih obrokih, od tega prvi obrok pri prvi plači po pravnomočnosti sodne odločbe.

Vsak delavec pa bo moral z družbo skleniti še omenjeni individualni pisni dogovor, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec.

Uprava družbe je s podpisom dogovora preklicala napoved odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe, ki jo je poslala sindikatu družbe 3. januarja. Z dogovorom se je tudi zavezala k delnemu umiku predloga za ugotavljanje nezakonitosti stavke, ki ga je na sodišče vložila 16. januarja, in sicer v delu, ki se nanaša na ugotavljanje nezakonitosti stavke zaradi dejstva, da ta ni bila organizirana zaradi uresničevanja ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela.

Škoda zaradi stavke še ni znana

Stavkovni odbor in uprava sta se dogovorila, da bosta najkasneje do konca marca pristopili k pogajanjem za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi. Zastopnik družbe Darijo Vrabec ni znal povedati, kolikšna bo škoda zaradi stavke, ocenjujejo pa jo na 150.000 do 200.000 evrov. Nastala naj bi predvsem na področju investicij. Vrabec je še povedal, da bodo v prihodnosti morali nekoliko intenzivneje delati, o dodatnih urah pa zaenkrat uprava ne razmišlja.

Zaposleni niso prejeli plačila za delovne ure, ko so stavkali. To naj bi jim uprava izplačala v primeru, če bo pristojno sodišče razsodilo, da je bila stavka zakonita, vendar največ za 40 delovnih ur. Vodopivec pa je poudaril, da bo tistim zaposlenim, ki bi zaradi izpada dohodka imele večje probleme, sindikat namenil socialno denarno pmoč, kot so jo že izplačali ob januarski plači.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.