Slovenija
21 ogledov

O odpadkih v tajnosti

Cerod Jerca Božič Kranjec
Cerod. Novomeška občina bo gradila po svoje, od drugih želi le denar.

Smeti. Mestna občina Novo mesto bo po naših informacijah prihodnji teden z grškim podjetjem Helector S. A. in ljubljanskim Rikom podpisala 25 milijonov evrov težko pogodbo za gradnjo druge faze Ceroda (centra za ravnanje z odpadki) oziroma za mehansko biološko obdelavo odpadkov, s čimer pa preostale občine družbenice Ceroda niso seznanjene.

Novo mesto tiho

Ne v podjetju Cerod ne na mestni občini, ki je nosilka projekta Cerod II, nam na vprašanja v zvezi s tem niso odgovorili.

“S tem, da nameravajo podpisati pogodbo, nismo seznanjeni. Takšen način komunikacije, da nas že ves čas postavljajo pred izvršena dejstva, je tudi razlog za nezaupanje Posavja do Ceroda,” nam je povedal Miran Stanko, župan Občine Krško.

Tudi belokranjskih občin o podpisu pogodbe niso obvestili, smo izvedeli od Polone Kambič, županje Semiča.

Posavje ne odstopa

Posavske občine so med pripravami na Cerod II opozarjale, da je projekt predimenzioniran in bi se ga dalo zgraditi bistveno ceneje. Na podlagi izkušenj z gradnjo sortirnice v Krškem so prepričani, da bi lahko Cerod II zgradili s 13 milijoni evrov.

Belokranjski župani so se zato zbali, da nameravajo Posavci od projekta odstopiti, kar bi pomenilo podražitev za preostale občine. “Ne iz Ceroda ne od projekta Cerod II ne nameravamo odstopiti, želimo le doseči razumnejši projekt, da občanov ne bi bremenili s stroški,” je poudaril Stanko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.