Slovenija
4 ogledov

O odpravi vizumov v začetku 2008

Po besedah Franca Frattinija je Srbija ena prvih kandidatk, o kateri bo EU razmi Žurnal24 main
Po predvideni poenostavitvi vizumskih postopkov za države Zahodnega Balkana z novim letom se v začetku prihodnjega leta načrtuje tudi zagon dialoga o odpravi vizumov za vstop državljanov teh držav v EU.

To je danes napovedal evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini v pogovoru s slovenskimi novinarji v Bruslju pred začetkom predsedovanja Slovenije EU in v pričakovanju širitve schengenskega prostora.

O tem, kdaj bi lahko EU odpravila vizume za ljudi iz držav Zahodnega Balkana, je po Frattinijevih besedah seveda še "preuranjeno" govoriti, vendar pa Evropska komisija zagon dialoga o odpravi vizumov načrtuje kmalu v začetku prihodnjega leta, ko krmilo EU prevzame Slovenija. Poudaril je tudi, da se bo pri odpiranju dialoga o odpravi vizumov upošteval napredek posameznih držav.

"Srbija si zasluži našo pomoč, je ena prvih kandidatk, o kateri bomo razmišljali pri odprtju dialoga o odpravi vizumov," je še povedal Frattini, a hkrati opozoril na izpolnjevanje določenih pogojev. Naša prioriteta med slovenskim predsedovanjem bo torej tudi "krepitev odnosov med EU in Zahodnim Balkanom", pri čemer "bo Slovenija dosegla pomemben napredek, v to sem prepričan", je menil komisar.

Frattini je sicer pohvalil pripravljenost Slovenije na predsedovanje. "Slovenija je zelo dobro pripravljena, trdo smo delali," je poudaril. Slovenija je sodelovala v predsedujočem triu z Nemčijo in Portugalsko in bo gradila na rezultatih prejšnjih predsedstev, prav tako pa bo utrla pot za prihodnje, francosko predsedstvo, je pojasnil. "V duhu kontinuitete je Slovenija zelo dobro pripravljena," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.