Slovenija
3656 ogledov

O odškodnini za Janšo bodo odločali v Celju

Janez Janša Anže Petkovšek
Tožbo predsednika SDS Janeza Janše zaradi sojenja v zadevi Patri bo obravnavalo celjsko sodišče, so danes poročali mediji.

Sodni senat, ki so ga sestavljali vrhovni sodniki Rudi Štravs, Tomaž Pavčnik in Jan Zobec, je presodil, da obstajajo utemeljeni razlogi za prenos pristojnosti, je prvo poročalo Delo. Prenos pristojnosti na drugo sodišče je predlagala Janševa obramba, zaradi tega je bila tudi preklicana novembrska obravnava v Ljubljani.

Kot je takrat povedal odvetnik Franci Matoz, je predlog za prenos pristojnosti podal zaradi dvoma v nepristranskost odločanja okrožnega sodišča, saj so med toženimi tudi nekateri, ki so nekoč sodili na omenjenem sodišču ali pa so zaposleni v isti sodni stavbi. Pri tem se je Matoz skliceval na sodno prakso iz tožbe SDS za odškodnino v isti zadevi.

Janša zahteva skoraj milijon odškodnine

Z odškodninsko tožbo Janša od države, nekdanje tožilke in štirih sodnikov zahteva nekaj več kot 900.000 evrov odškodnine. Očita jim nezakonito delo v procesu Patria, ki je na koncu zastaral. Poleg države so med toženimi nekdanja državna tožilka in zdajšnja odvetnica Branka Zobec Hrastar, avtorica obtožnega predloga v zadevi Patria, okrajna sodnica Barbara Klajnšek, ki je na prvi stopnji Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča obsodila na zaporne kazni.

V tožbi so se znašli še višji sodnik Milan Štrukelj, ki je bil, kot rečeno, predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovna sodnika Vesna Žalik in Branko Masleša. Žalikova je bila poročevalka v senatu vrhovnega sodišča, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti in potrdil obsodilno sodbo višjega sodišča, Masleša pa je predsedoval omenjenemu senatu. Obsodbo je, kot je znano, ustavno sodišče na koncu razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje, do katerega pa ni prišlo, saj je zadeva prej zastarala.

Ustavno sodišče je sodbo razveljavilo predvsem zaradi ne dovolj konkretiziranih znakov kaznivega dejanja sprejemanja oziroma dajanja obljube nagrade v zadevi oklepniki 8x8, kar je obtoženim očitala obtožnica. Eden od razlogov za razveljavitev je bila tudi ugotovitev ustavnih sodnikov, da bi se moral Masleša izločiti iz odločanja. Masleša je Janševo tožbo za Delo označil kot absurdno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36