Slovenija
5 ogledov

O pokrajinah znova čez nekaj dni

Referendumska območja sledijo predlaganemu pokrajinskemu zemljevidu z 12 plus en Žurnal24 main
Člani parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj so za nekaj dni prekinili obravnavo zakonov o pokrajinah.

V tem času bo namreč minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar poslanskim skupinam na voljo za pojasnila, ki bi jih te še želele glede pokrajinske zakonodaje. Ob tem je predsednik odbora Franc Jazbec (SDS) napovedal, da bo sejo odbora sklical v roku sedmih do desetih, največ pa 14 dni.

Gre za namerno zavlačevanje?
Še pred začetkom obravnave so morali člani odbora odločiti o usodi predloga za umik zakonov s tokratne seje, kar predlagata tako poslanska skupina SD kot tudi LDS, zamik obravnave pa podpirajo tudi nepovezani poslanci. V omenjenih poslanskih skupinah menijo, da je obravnava na odboru še preuranjena in da bi kazalo počakati še na preostalo pokrajinsko zakonodajo. Iz vrst koalicijskih strank je po drugi strani slišati ocene, da gre za namerno zavlačevanje.

Predsednik odbora Franc Jazbec je pojasnil, da se v poslanski skupini s predlogom SD ne strinjajo. Menijo, da gre za namerno zavlačevanje, saj vsebinskih razlogov za preložitev ne vidijo. Ne izključujejo pa možnosti, da bi morda pozneje, v tretjem branju, vse zakone obravnavali skupaj. Pri tem je Jazbec opozoril, da je s šestim zakonom, ki bo določil volilne okraje, treba počakati, dokler pokrajine ne bodo tako rekoč ustanovljene. Sicer pa "skoraj ne vidim možnosti, da bi se celoten paket zakonov obravnaval na eni seji, " pravi Jazbec.

Različna mnenja tudi pri financiranju

V opoziciji še vedno pogrešajo konkretne finančne izračune in kadrovske projekcije, medtem ko minister Žagar zagotavlja, da je že danes mogoče pogledati dokument glede prenosa finančih sredstev in kadrov na pokrajine. © BOBO

 
V opoziciji še vedno pogrešajo konkretne finančne izračune in kadrovske projekcije, tako imenovani tehnični zakon o prenosu pristojnosti na pokrajine ter odločitev o številu pokrajin in njihovih območjih, pa tudi zakon o volilnih enotah. Šele takrat bodo znana vsa potrebna dejstva, saj so zakoni med seboj povezani. Trenutno je še toliko neznank, da so imeli težave že pri pripravi ustreznih dopolnil k prvim trem zakonom, katerih druga obravnava naj bi se začela danes. Kot je pojasnil Milan Petek , LDS dopolnil zato ni niti vložila. Minister Žagar je po drugi strani prepričan, da obravnava paketa pokrajinske zakonodaje poteka sočasno. Tako imenovani tehnični zakon o prenosu pristojnosti na pokrajine, ki vključuje spremembe skoraj 50 področnih zakonov, je praktično končan, v minulih dneh je osnutek predstavljal tudi poslanskim skupinam. Prav tako je od danes mogoče pogledati dokument glede prenosa finančnih sredstev in kadrov na pokrajine, ki ga je v torek na seji sprejela vlada. Na podlagi mnenj občinskih svetov so pripravili predlog štirih možnih različic določitve območij 14 pokrajin, medtem ko zakona o volilnih enotah ni mogoče pripraviti, dokler niso določena območja pokrajin, je nanizal minister.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.