Slovenija
20 ogledov

O policijskih plačah popoldne v parlamentu

Nova uniforma policistov Policija
Poslanci vseh političnih opcij stojijo za policisti.

V bran policiji, ki se ji po trenutnih vladnih napovedih novega varčevanja obeta precejšnje znižanje finančnih sredstev, ki jih potrebujejo policisti za svoje delo, stopa tudi politika. Policiste pa podpirajo poslanci iz opozicijskih kot iz koalicijskih vrst. Na nujni seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bodo namreč poslanci razpravljali o morebitnem poslabšanju delovnih pogojev policistov.

Sejo so zahtevali poslanci opozicijske Združene levice (ZL). Da je potrebna temeljita razprava o situaciji, v kateri bi se z odvzemom določenih finančnih sredstev znašli policisti, pa poudarjajo tudi v opozicijskih Slovenski demokratski stranki (SDS), Novi Sloveniji (Nsi), Zavezništvu Alenke Bratušek (ZaAB) in koalicijski Stranki Mira Cerarja (SMC).

Poslanci, bodite proti!

Poslanci ZL kolegom v odboru predlagajo naj ne podprejo trenutnega vladnega predloga, ki bi položaja policistov izdatno poslabšal, prav tako naj bi škodili učinkovitosti delovanja policije, s tem pa prispevali k poslabšanju varnosti državljanov.

"Varčevalno zategovanje pasu potiska zaposlene v obup. Odboru zato predlagamo sprejem ukrepov, s katerimi bi vladi predlagali zaustavitev nadaljnega izčrpavanja policije in njenih zaposlenih," poziva predlagatelj sklica nujne seje Luka Mesec iz ZL.

Poslanci se bodo na seji, kjer se bodo predstavniki obeh policijskih sindikatov med drugim soočili z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar in ministom za finance Dušanom Mramorjem, zavzeli zato, da se v prihodnjih dveh letih policiji zagotovi dovolj denarja, primerno opremo in zadostno število zaposlitev za popolno kadrovsko okrepitev, kar policisti nujno potrebujejo za delo. 

V NSi poudarjajo, da se zavedajo, "da so plače policistov že zdaj zelo nizke in bi bilo zato kakršnokoli še dodatno zniževanje povsem neprimerno."

Predstavnikoma vlade pa bodo poslanci predlagali naj skupaj s predstavniki obeh sindikatov, vodstva policije, strokovnimi sodelavci policije sestavijo posebno delovno skupino, ki bo pripravila potrebne sisteme plačnega in kariernega sistema, ki velja za policiste.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.