Slovenija
31 ogledov

O pomorih čebel na nujni seji

(Foto: Barbara Bradač) Žurnal24 main
SDS za sklic nujne seje odbora za kmetijstvo, kjer bodo obravnavali razloge in odgovornosti za katastrofalni pomor čebel v Pomurju. V SDS predlagajo izločitev vseh nevarnih fitofarmacevtskih sredstev.

"Kmetom je treba zagotoviti in omogočiti učinkovita sredstva, ki bodo neškodljiva za čebele in ostale opraševalce, predvsem pa za ljudi," opozarjajo v poslanski skupini SDS.

Vzrok za pomor še vedno klotianidin. Tudi drugi paket analiz iz laboratorija Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor kaže, da je ključni razlog za pomor čebel aktivna snov klotianidin, ki je prišla v čebele preko semena koruze.

Ministrstvo je iz Nemčije do zdaj prejelo rezultate analize devetih vzorcev, čakajo pa jih še za 10. Dosedanji rezultati analiz so pokazali, da je seme, obdelano s fitofarmacevtskimi sredstvi, v skladu s predpisi.

Kmetje niso krivi
"Kmet lahko kupi samo takšno seme, ki je na voljo na tržišču, zato mu ne moremo pripisovati krivde za takšne pomore. Zagotovo pa je kriv predvsem tisti, ki dovoljuje prodajo in uporabo strupenih sredstev, ki so škodljiva za čebele in ostale opraševalce," so ob sklicu nujne seje še zapisali v SDS.

Prav tako se v SDS v celoti strinjajo s Čebelarsko zvezo Slovenije, ki zahteva takojšnjo prepoved vseh fitofarmacevtskih sredstev, ki preko tretiranih semen ubijajo čebele in ostale opraševalce, in da se zgledujemo po državah, ki so to že storile. Odbor za kmetijstvo naj bi ministrstvo pozval tudi, naj v skladu s pristojnostmi odkrije krivce za pomor čebel in v primeru njihove malomarnosti ali nestrokovnosti zoper njih izvede tudi ustrezne sankcije.

V SDS še predlagajo, da kmetijsko ministrstvo iz proračunskih rezerv nameni del finančnih sredstev prizadetim čebelarjem, ki so utrpeli pomor čebeljih družin v Pomurju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.