Slovenija
29 ogledov

O predoru v Trenti

Karl Erjavec bi vrtal pod Gorjanci, pa tudi v Trenti. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Koalicija. Reševanje gospodarstva in države.

Prioritete. Danes jih koalicija išče na razvojni klavzuri. V pobudnici srečanja LDS bodo predlagali znižanje dohodnine s 16 na deset odstotkov, tako da delavcem ostane več. Prvak DeSUS bo predlagal višjo obdavčitev bogatih.

Kaj vse bi gradili
Tako LDS kot DeSUS bi reševali gospodarstvo. Oboji bi vlagali v infrastrukturo – DeSUS bi po vzoru Hrvaške iskal tuje investitorje za tretjo razvojno os in gradil predora pod Gorjanci in v Trenti.

LDS bo predlagala gradnjo drugega tira, investicije v energetsko učinkovitost in gradnjo mreže domov za upokojence.

Na piki javna uprava
LDS predlaga še postopno rast minimalne plače in nižanje stroškov javne uprave z racionalizacijo delovanja ministrstev, delnim razpustom enotnega plačnega sistema in evropskimi sredstvi. Učinkovitost pregona gospodarskega kriminala bi povečali s sprejemom zakona o zasegu premoženja, obrnjenim dokaznim bremenom, kaznovanjem plačne nediscipline in večstranskim pobotom.

Zares podpira zakonodajo o preprečevanju gospodarskega kriminala in zakon o socialnem podjetništvu ter vztraja pri uveljavitvi protikorupcijske klavzule pri pogodbi s Patrio, ki jo je Franco Juri pred dnevi vezal na obstoj stranke v koaliciji. Hkrati v koalicijo vabijo nepovezane poslance.

Erjavec je včeraj ocenil, da “imajo v Zaresu tako hudo krizo, da iščejo izhod iz koalicije. Očitno pa želijo to prek hrbta DeSUS.” Zaresovec Franci Kek pred klavzuro upa, da ne bo “klanje razuma na račun dvigovanja ratingov, pač pa dogovor v dejansko korist vseh državljanov. Sicer obstaja bojazen, da bo moral premier odigrati damin gambit sam s sabo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.