Slovenija
17 ogledov

O priporočilih, reformah in ukrepanju

EU EPA
Finančni ministri EU bodo v Luksemburgu potrdili bruseljska priporočila članicam za proračunsko in reformno ukrepanje. Poskušali bodo doseči tudi dogovor o vzpostavitvi skupnega okvira za sanacijo in reševanje bank.

Slovenijo bo zastopal državni sekretar na ministrstvu za finance Mitja Mavko. Evropska komisija je priporočila članicam, ki jih je pripravila na podlagi ocen nacionalnih proračunskih in reformnih programov, predstavila 29. maja.

Slovenija jih je dobila devet. Bruselj najbolj skrbijo problemi bank, zahteval je tudi neodvisni pregled stanja v bankah. Sicer pa jo komisija med drugim poziva tudi k privatizaciji, razdolževanju podjetij in odpravi presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

Ob tem je komisija za Slovenijo predlagala podaljšanje roka za odpravo presežnega primanjkljaja za dve leti, torej na leto 2015.

V ospredju, kako sanirati banke

Po pričakovanjih bo sicer v ospredju skupen okvir za sanacijo in reševanje bank, ki je del drugega stebra bančne unije. Ministri naj bi dosegli načelni dogovor, ki bo izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom.

Poleg tega bodo po pričakovanjih potrdili pripravljenost Latvije, da 1. januarja prihodnje leto postane 18. članica območja evra. Končno odločitev o tem pa bodo sprejeli julija.

Potrdili naj bi tudi podaljšanje povprečne ročnosti posojil iz začasnega kriznega mehanizma EFSM za Portugalsko in Irsko za sedem let, na 19,5 leta.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:07 21.junij 2013.

    Lahko zaupamo bankam, ki naj bi jih za vsako ceno reševali?- v finančni industriji sta prisotni vsesplošna korupcija in prevara na škodo večine prebivalstva;- ključne obrestne mere so zmanipulirane;- manipulira se tudi pri ostalih cenah, vključno s ...prikaži več cenami hrane;- odgovorni za svoja kriminalna dejanja ne odgovarjajo ne kazensko in ne odškodninsko;..http://za-misli.si/kolumne/ales-praprotnik/1048-lahko-zaupamo-bankam-ki-naj-bi-jih-za-vsako-ceno-resevali