Slovenija
19 ogledov

O prisilki SCT nadzornica konkurenta

SCT OBRATI, delavci, odpovedi, stroji, tovornjak, gradbišče Žurnal24 main
Prisilno poravnavo SCT bo vodila predsednica nadzornega sveta gradbene družbe GPG Darja Erceg. "Bosna nenadoma ni več najhujša," ob tem pravijo v kabinetu direktorja bosanske direkcije za ceste.

Ercegova, sicer življenjska partnerica Borisa Dolamiča, 80-odstotnega lastnika GPG in 73. na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev, je za Finance dejala, da v tem primeru ne gre za konflikt interesov.

Kaj pravi zakon?

Po zakonu upravitelj prisilne poravnave ne more biti tisti, ki je hkrati dolžnik ali upnik insolventnega dolžnika, ki je v zadnjih dveh letih pred uvedbo postopka zaradi insolventnosti vodil ali nadziral insolventnega dolžnika, in tisti, ki je bil zaposlen pri insolventnem dolžniku.

Vodenju prisilne poravnave pa bi se morale odreči še ožje povezane osebe dolžnika ali upnika insolventnega dolžnika in povezane osebe vodilnih oseb in nadzornikov v insolventnem dolžniku.

"V koliziji interesov bi lahko bila le, če bi bila v kakšnem razmerju z dolžnikom, v tem primeru je to SCT. To sem preverila in ugotovila, da nisem delala za SCT, GPG pa ima odprto le eno terjatev do SCT," pravi Ercegova in zagotavlja, da bo GPG, ki ima le eno terjatev do SCT (po pisanju časnika gre za 400 tisoč evrov), obravnavan kot vsi drugi upniki.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so dejali, da na izbiro stečajnega upravitelja sodišče ne vpliva, saj ga določijo računalniško po seznamu, upniki pa lahko predlagajo zamenjavo upravitelja, če se s tem ne strinjajo.

"Gre za konflikt interesov"
Da gre v tem primeru za konflikt interesov, sta za časnik dejala tako stečajni upravitelj Branko Djordjević kot odvetnik Borut Soklič.

Po mnenju Djordjevića bi se morala Ercegova sama izločiti, saj sodišče ni moglo vedeti za morebitno kolizijo interesov.

"Upravitelj prisilne poravnave ima dostop do celotne dokumentacije, tudi do skrivnosti, torej ima tudi nekakšno nadzorno vlogo. Vprašanje je, ali bi lastniki podjetja na skupščini za svojega nadzornika imenovali nadzornika konkurenčnega podjetja," pa pravi Soklič.

Upniki s skopimi odgovori
V petčlanskem upniškem odboru so predstavniki Petrola, NLB, Abanke, Salonita Anhovo in Direkcije za ceste Federacije BiH. Medtem ko so iz Abanke in Petrola dobili skope odgovore, da jim omenjene povezave niso znane, pa so bili zgovornejši v kabinetu direktorja bosanske direkcije za ceste Ljuba Pravdića.

"Deluje kot konflikt interesov in prav vesela sem, da se takšne stvari dogajajo tudi vam v Sloveniji, tako Bosna nenadoma ni več najhujša," je za Finance povedala Pravdićeva sodelavka Melisa Sefer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.