Slovenija
34 ogledov

O pristojnostih župana

Aleš Zalar meni, da bi mestni svet županu pri poslih, vrednih več kot dva milijo Žurnal24 main
Pred sejo. V LDS in SD pomisleki glede predlaganih sprememb statuta.
Seveda bomo glasovali proti. Svetniki, ki bodo glasovali za, se odpovedujejo svoji nadzorni vlogi in bežijo pred odgovornostjo.
Žiga Turk, SDS

Ljubljana. “Izvirni greh je prej povzročil zakonodajalec kot župan,” je Aleš Zalar, predsednik ljubljanske LDS, dejal o spremembah statuta, ki jih je predlagal župan Zoran Janković in po katerih bi sam odločal o poslih, vrednih več kot dva milijona evrov, sklepal poravnave in imel več pristojnosti pri razpolaganju s stvarnim premoženjem Mestne občine Ljubljana (MOL), saj soglasje mestnega sveta ne bi bilo potrebno. “Ni mogoče kar a priori izključiti vloge sveta iz procesa odločanja,” meni Zalar.

Več pravilnih rešitev
Zalar, sicer pravosodni minister, ugotavlja, da sta zakon o stvarnem razpolaganju s premoženjem države in samoupravnih lokalnih skupnosti, s katerim naj bi uskladili statut MOL, in zakon o lokalni samoupravi v neskladju oziroma dopuščata več pravno pravilnih rešitev. Zato LDS predlagatelja sprememb poziva, naj znova razmisli, ali ne bi bilo za posle, vredne več kot dva milijona evrov, potrebno predhodno soglasje mestnega sveta. “O tem sem danes dvakrat pogovarjal s podžupanom, ki je nakazal naklonjenost takšni rešitvi,” je dejal Zalar.

Ker je za spremembe statuta v mestnem svetu potrebna dvotretjinska večina, bodo poleg svetnika LDS pomembni tudi glasovi svetnikov SD. V LDS, kjer bodo statut podprli, pravijo, da so svoje stališče oblikovali sami in da se z drugimi niso pogovarjali. Gregor Istenič, svetnik SD, je povedal, da se v odboru o glasovanju še niso odločili, da pa mestnemu svetu ne bi kar tako jemali pristojnosti.

Proti večjim pristojnostim

O statutu MOL bodo svetniki odločali na ponedeljkovi seji. Zeleni Slovenije so vložili amandma, s katerim bi preprečili večje pristojnosti župana, v SDS pa so predlagali umik točke z dnevnega reda. “Tudi Lista Zorana Jankovića bi morala nadzorovati župana,” je dejal Žiga Turk (SDS) in dodal: “Marsikdo, ki je na oblasti, si želi čim manj kontrole, ampak v demokracijah naj bi veljal sistem kontrol in ravnotežja. Kdor pred tem beži, ni demokrat.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.