Slovenija
6 ogledov

O prodaji Mercatorja po tehtni preučitvi

Era Boška Šrota na vrhu Pivovarne Laško se je vsaj uradno končala.
1/2
Žurnal24 main
Nadzorni svet Pivovarne Laško je za novega predsednika uprave imenoval Dušana Zorka. Slednji pravi, da bodo preučili, ali bodo šli v odprodajo deležev v Mercatorju, Delu in Večeru.
"Res je. Nadzorni svet Pivovarne Laško me je danes imenoval za novega predsednika uprave," nam je potrdil Zorko, sicer dosedanji šef Pivovarne Union, ki je hčerinska družba Pivovarne Laško. Zorko bo že jutri prevzel vodenje družbe iz Laškega.

Dušan Zorko © Aleš Beno/Finance

 

Boško Šrot je bil po navedbah Dušana Zorka danes na seji nadzornega sveta sporazumno razrešen. Zorka, nekdaj direktorja celjskega Kovintrada, so nadzorniki imenovali za naslednja štiri leta. Iz podjetja so na kratko sporočili, da se je "Boško Šrot za odstop odločil zaradi interesov poslovnega sistema Pivovarne Laško in umiritve pritiskov" .

Zorko nam je še povedal, da bo po odstopu Boška Šrota najprej pregledal razmere v Pivovarni Laško in v pogovorih z bankami ocenil položaj. Njegov cilj je ohraniti in sanirati industrijo pijač. Ali to pomeni, da bo prodal tudi deleže v Mercatorju, Delu in Večeru pa je Zorko dejal, da bo treba to najprej preučiti. ˝Laško ima veliko naložb. Če niso v korist naši poslovni dejavnosti, jih bomo poskušali odprodati,˝ je dejal Zorko in dodal, da je Mercator dobra naložba. Obenem pričakuje tudi pogovore z upniki o sanaciji družbe.

Mali delničarji hočejo revizijo
Predsednik združenja malih delničarjev VZMD Kristjan Verbič je dejal, da pričakuje uvedbo posebne revizije v Pivovarni Laško. "Sprejeto odločitev ocenjujem kot modro glede na okoliščine, v katerih sta se znašla Pivovarna Laško in Boško Šrot," pravi Verbič.

Na vprašanje, ali lahko pričakujemo, da bo imperij Boška Šrota po njegovem sestopu kopnel, Verbič odgovarja, da je glede na dogajanje v zadnjem času mogoče zaslediti ta trend in da je takšen scenarij mogoče pričakovati tudi v prihodnosti. Vendar Verbič hkrati opozarja, da je od zdaj treba iskati dogovore in kompromise v dobro delničarjev in družbe same.


Popustili pritisku bank
Nekaj časa je znano, da so upniki skupine okoli Pivovarne Laško, predvsem lastnice največjega lastnika Infond Holdinga, pritiskali na nadzorni svet, naj Šrota odstavijo. To je bil tudi njihov pogoj za finančno sanacijo zadolžene pivovarniške skupine.

Tone Turnšek © BOBO

 
Predsednik nadzornega sveta in nekdanji generalni direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek za zdaj dogajanja ne želi komentirati. Poleg njega v nadzornem svetu trenutno sedita le dva predstavnika delavcev, to pa pomeni, da so za slovo Boška Šrota pravzaprav formalno poskrbeli Laščani sami.

Grozila razprodaja
Brez zamenjave na vrhu je skupini Laško grozila velika razprodaja, saj bi banke lahko unovčile delnice in deleže, s katerimi so bila zavarovana astronomska posojila. Nove lastnike bi iskali za večinski delež v Pivovarni Laško in za četrtine Mercatorja, v skrajnem primeru pa tudi za polovico Mercatorja in za proizvodna podjetja Pivovarne Laško.

Osrednja težava skupine je velika zadolženost Infond Holdinga, največjega lastnika Pivovarne Laško. Ta ni zmožen vračati več kot 400 milijonov evrov kratkoročnih posojil. Pri tem naj bi bile ogrožene tudi odvisne družbe Pivovarne Laško (Pivovarna Union, Radenska, Fructal), ki jim Infond Holding dolguje več deset milijonov evrov.

Lahovnik: odstop je bil pričakovan
"Zdaj je tudi nadzorni svet spoznal, da so stvari tako resne in zapletene, da je moral ukrepati," je zamenjavo Šrota komentiral minister za gospodarstvo Matej Lahovnik . "Očitno so nadzorniki spoznali, da so razlogi za to, tudi upniki niso imeli več zaupanja v vodstvo Laškega."

Na novi upravi pa je zdaj, da čim prej predstavi nov načrt, s katerim bo poskušala najti rešitev, še meni Lahovnik.

Predsednik vlade Borut Pahor pa je po novinarski konferenci vlade dejal le: "Upam, da bo to dobro za skupino."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.