Slovenija
18 ogledov

O prostoru še volilci

V pobudi je zapisano, da med sprejemanjem načrtov ni bilo razrešenih veliko dile Žurnal24 main
Prostorski načrti. Župan pozval proti podpisom, v SDS referendum podpirajo, v SD ne.

V uradnem listu bo danes objavljen razpis za začetek zbiranja podpisov za referendum o strateškem in izvedbenem prostorskem načrtu mesta. Podpise bodo med 1. septembrom in 5. oktobrom zbirali na ljubljanskih upravnih enotah, za razpis referenduma pa morajo pobudniki zbrati vsaj 11.063 podpisov oziroma pet odstotkov glasov volilnih upravičencev v Mestni občini Ljubljana (MOL).

Vlagatelj zahteve za razpis naknadnega referenduma, arhitekt Fedja Košir, je predlagal dve referendumski vprašanji – volilce sprašujeta, ali so za to, da se uveljavita Odlok o občinskem prostorskem načrtu MOL – strateški del in Odlok o občinskem prostorskem načrtu MOL – izvedbeni del. Mestni svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), eden od pobudnikov, je zanikal, da naj bi se zaradi referenduma ustavil razvoj Ljubljane, kot trdi župan Zoran Janković.

Ta je meščane že pozval proti podpisu pobude – celo na naslovnici mestnega glasila Ljubljana. Kot pravijo na mestni občini, je župan prepričan, da je njegova dolžnost opozarjati na škodo, ki se s pobudo povzroča 
Ljubljani.

SDS podpira, SD ne
Zofija Mazej Kukovič, županska kandidatka SDS, ki ima trenutno v mestnem svetu za županovo listo največ svetniških mest, je povedala, da pobudo podpirajo tudi zato, ker je negativno mnenje izrazila Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Meni, da bi morali o dokumentu še enkrat odločati in poiskati širše soglasje.

Metka Tekavčič, vodja svetniške skupine SD, pa pravi, da pobude ne podpirajo, saj menijo, da referendum ni pravi način reševanja težav. Sicer obžalujejo, da je bil izvedbeni načrt sprejet, zato bodo poiskali možnost, da bi z zakonom v parlamentu obdavčili špekulativne nakupe zemljišč, zaradi katerih so se dogajale spremembe namembnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.