Slovenija
24 ogledov

O referendumih naj ne odloča sodišče!

"Ni dobro, da ustavno sodišče posega v zakonodajno oblast in odloča, kateri refe Žurnal24 main
Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič meni, da ustavno sodišče ne bi smelo odločati, kateri referendum da in kateri ne. Poudarja tudi, naj bo pravica do referenduma smotrna.

Ustavno sodišče ne bi smelo odločati o izvedbi referendumov, meni predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič.

Pravice, tudi tisto do referenduma, bi morali uporabljati smotrno, na državni ravni pa bi po njegovi oceni morala vladati večja zadržanost do referenduma.

"Včasih imamo pri nas problem, da se težko o čemerkoli dogovorimo, tudi o pomembnih stvareh, kot so ustavne spremembe. To so naši skupni problemi vseh organov in vseh političnih opcij," je poudaril Petrič.

Razmislek o spremembah pravil za razpis referenduma bo potreben, pravi Petrič. Po njegovem osebnem prepričanju namreč ni dobro, da je ustavno sodišče tisto, ki "na nek način posega v zakonodajno oblast in odloča, o čem referendum bo razpisan in o čem ne".

Glede zapletov o ustanavljanju občine Ankaran je Petrič opozoril, da ustavno sodišče "ni odločalo o več ali manj občinah", temveč je presojalo o postopku pri ustanavljanju teh občin (Ankarana in Mirne). "In ta postopek je bil arbitraren," je dejal. Občini sta namreč šli skozi enak zakonski postopek, prebivalci so soglašali z ustanovitvijo, pa ena od občin še vedno ni ustanovljena.

Ena ali dve pravni državi?
"Ljudje imajo pri nas pogosto občutek, da nimajo dostopa do pravne države, to je čutiti tudi v pripadu primerov na ustavno sodišče," pa je predsednik ustavnega sodišča odgovoril na vprašanje, ali imamo v Sloveniji res dve pravni državi.

"Družbena realnost je, da je pravičnost cilj, pravna država pa pot do tega. A ta cilj ni vedno uresničen," ugotavlja Petrič. "Menim, da lahko s skupnimi napori ta občutek, ki je značilen za to krizno obdobje in je prisoten pri ljudeh, presežemo. Z zavestnim delovanjem za spoštovanje ustave in zakonov," je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.