Slovenija
14 ogledov

O referendumu bo odločalo sodišče

Žurnal24 main
Koalicija bo v četrtek v DZ vložila pobudo za presojo ustavnosti referendumske pobude o pokojninski reformi.

DZ naj bi pobudo za presojo ustavnosti referendumske pobude o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvidoma obravnaval na izredni seji prihodnji teden.

Iz krogov blizu vlade smo že pred novim letom izvedeli, da tam ne pričakujejo, da bi ustavno sodišče zavrnilo referendum o pokojninski reformi.

Pokojninska reforma, katere izhodišča je vlada javnosti predstavila jeseni 2009, je lani v decembru srečno prestala tako glasovanje v državnem zboru kot vnovično odločanje po odložilnem vetu državnega sveta.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki se tako kot preostalih šest sindikalnih central ne strinja z zaostrovanjem upokojitvenih pogojev, pa je sredi decembra vložila referendumsko pobudo za začetek postopka za razpis referenduma, podprto z več kot 22.100 podpisi.

S pokojninsko reformo želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost in podaljšati delovno aktivnost starejših, ki je v Sloveniji med najnižjimi v Evropski uniji. Za starostno upokojitev bo postopno za oba spola obveljala starost 65 let, vendar se bo možno na račun starševstva in vojaščine upokojiti prej.

Vlada računa na odločitev sodišča
Vendar pokojninski zakon zaradi referendumske pobude še ne začne veljati s 1. januarjem letos, kot je želela vlada. Predsednik DZ Pavel Gantar je že določil 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov, potrebnih za razpis. Podpisi se bodo lahko zbirali med 6. januarjem in 9. februarjem. Toda vlada upa, da bo ustavno sodišče preprečilo referendum.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.