Slovenija
21 ogledov

O referendumu najprej DS

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Interesna skupina delojemalcev zahteva sklic izredne seje državnega sveta, na kateri bodo zaradi zakona o malem delu odločali o referendumu.
V primeru, da bi volivci zakon o malem delu na referendumu zavrnili, zakon ne bi stopil v veljavo, eno leto po razglasitvi odločbe na referendumu pa državni zbor ne bi smel sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Interesna skupina delojemalcev na čelu z Dušanom Semoličem zahteva sklic izredne seje državnega sveta, na kateri bi odločali o sklepu za razpis referenduma o zakonu o malem delu, ki ga je državni zbor včeraj vnovič potrdil, je za STA povedal Semolič. Za zahtevo DS potrebuje absolutno večino, kar po prepričanju Semoliča ne bo problem, saj je državni svet zakon že dvakrat zavrnil. Seja bo po pisanju agencije predvidoma v torek.

Študenti v pripravljenosti
Sindikati se sicer skupaj s študenti že pripravljajo na zbiranje potrebnih 40 tisoč podpisov, vendar bodo aktivnosti v zvezi s tem opustili, če bo zahtevo za referendum pred njimi vložil državni svet. Študentska organizacija je že po prvem sprejetju zakona o malem delu zbrala potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma in jih predala predsedniku državnega zbora. Roka, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma, slednji še ni določil, zaradi ponovnega glasovanja v državnem zboru in možnosti, da referendum po hitrejšem postopku v sedmih dneh po vnovičnem sprejetju zahteva državni svet ali najmanj tretjina poslancev državnega zbora. Ali bomo o malem delu volivci odločali na referendumu in na čigavo pobudo, bo tako več znanega v tednu po 23. novembru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.