Slovenija
35 ogledov

O službi sina nekdanjega župana ne bodo več presojali

Slovenija 21.10.2013 Matjaz Zanoskar, z vprasanji poslank in poslancev predsedni Saša Despot
Sodišče v Slovenj Gradcu je prednostno poskušalo zaključiti postopek.

Domnevno sporno zaposlovanje Marka Zanoškarja, sina nekdanjega župana Slovenj Gradca in poslanca Matjaža Zanoškarja na občini konec leta 2008, bo ostalo brez sodnega epiloga.

Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu, kjer je potekal sodni postopek zoper nekdanjo direktorico tamkajšnje občinske uprave Lidijo Požgan zaradi domnevne zlorabe položaja pri zaposlovanju županovega sina, je bilo namreč primorano izdati zavrnilno sodbo, saj je kazenski pregon v tej zadevi zastaral v ponedeljek.

"Sodišče je na zadevi delalo aktivno in prednostno z namenom sprejeti vsebinsko odločitev,"
je poudarila sodnica ob obrazložitvi sodbe.
 

Zanoškar se je vdrl v zemljo?

Sodišče je nameravalo sodni proces začeti 6. oktobra, vendar je bil prvi narok zaradi zdravniških opravičil Požganove in izdelave izvedenskega mnenja izveden mesec dni kasneje, 4. novembra. Takrat je Požganova vse očitke tožilstva zavrnila in trdila, da je vse kadrovske odločitve na občini sprejemal takratni župan Zanoškar.

Tega je zato poskušalo zaslišati sodišče. Zanoškarja so na zaslišanje zaman vabili petkrat, tudi s pomočjo policije in sodnega vročevalca, vendar neuspešno. Prevzel je le eno vabilo in sicer je 18. novembra prevzel vabilo za zaslišanje dan prej, torej 17. novembra.
 
"Ne gre spregledati dejstva, da se je Matjaž Zanoškar na nek način izogibal postopku. Glede na to, da je eno vabilo, čeprav z zamudo, vendarle prevzel, je razumeti, da je bil s postopkom seznanjen, a je ravnal pasivno," še dodaja sodišče.
 

Ob prekinitvi postopka pa na sodišče ni bili niti Požganove, ki ji je sicer grozilo do leto zapora, ker naj bi kadrovski službi občine v drugi polovici decembra leta 2008 odredila, da v razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov vključi pogoj zahtevane izobrazbe, ki naj bi bil prilagojen natanko tako, da bi ustrezal Zanoškarjevemu sinu. Ta je bil kasneje kot edini prijavljeni tudi izbran in je bil zaposlen najprej za določen, nato pa za nedoločen čas.

 

Komentarjev 8
  • maresem 09:32 19.december 2014.

    Še en dokaz da državi vlada mafija. da bruhaš po taki državi, ni vredna drugega.

  • Johan Spohan 08:43 19.december 2014.

    Če pa ne bi zastaralo, bi ga zaščitilo Ustavno sodišče - institucija dobro plačanih proračunarjev za zaščito lopovov.

  • Pepe007 08:05 19.december 2014.

    Očitno je prave politične barve...Enakost pred zakonom... :)