Slovenija
30 ogledov

O smradu v novi uredbi

Črnomelj Jerca Božič Kranjec
Gnojevka. Rešitev za smrad iz bioplinarne naj bi prinesla nova uredba.

Po novi uredbi o obdelavi biološko razgradljivih odpadkov, ki je v pripravi, naj v bioplinarnah predelana živilska gnojevka ne bi smrdela, je ta teden v odgovoru poslanki Renati Brunskole o gnojevki v Črnomlju pojasnil Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje.

Po vaseh še smrad

"V smernicah bo podrobno opisano tudi poglavje preprečevanja emisij neprijetnega vonja, ki bo veljalo tudi za bioplinarne," je dejal Bogovič. S pravilnim ravnanjem vhodnega materiala, pravilno vodenim procesom razkroja in ustreznimi biofiltri je mogoče vonjave obvladovati, je dodal.

Mišljenje, da pa bi uredba lahko pripomogla k temu, da gnojenje z živilsko gnojevko na vaseh ne bi imelo specifičnih vonjav, je zmotno, je še dejal minister. A ravno to je po njegovih besedah ena od prednosti obdelave živilske gnojevke v bioplinarnah; da se razgradijo kisline, ki so vir neprijetnih vonjav, zaradi česar naj predelana gnojevka ne bi smrdela.

Še pred poletjem

Uredba o obdelavi biološko razgradljivih odpadkov naj bi prišla v javno obravnavo še pred poletjem. Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, ki je v zadnjih mesecih na ministra naslovila tri dopise z željo, naj jih na temo gnojevke obišče, pa je sporočila, da po njenem neuradnem srečanju z ministrom zdaj na ministrstvu že potekajo aktivnosti za določitev datuma urgentnega sestanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.