Slovenija
36 ogledov

O spremembi tožbe Aktona proti Telekomu

slovenija 14.03.11, Kladivo, Ustavno sodisce, Ustavni sodniki, Ustavni sodniki o Anže Petkovšek
Ljubljanska okrožna sodnica Lidija Smolar je na današnji obravnavi v primeru tožbe Aktona proti Telekomu Slovenije sklenila, da bo sodišče odločilo, ali je prišlo do spremembe tožbe, in sicer v zvezi z višino tožbenega zahtevka. Poleg tega se je odločila za postavitev izvedenca.

Akton je doslej s tožbo od največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja kot pravnega naslednika nekdanje hčerinske družbe Mobitel zahteval okrog 1,5 milijona odškodnine zaradi domnevnega zaračunavanja previsokih cen. Ta zahtevek pa naj bi zdaj povečal za dober milijon evrov.

Odvetniki, ki zastopajo Telekom, so ob tem poudarili, da bodo v primeru, da sodišče dovoli spremembo tožbe, podali ugovor zaradi zastaranja. Sprememba tožbenega zahtevka se namreč nanaša na obdobje od septembra 2006 do septembra 2009, do morebitne spremembe tožbe pa je prišlo šele marca letos, torej že po izteku triletnega zastaralnega roka. Odvetniki Aktona medtem menijo, da v tem primeru ne gre za zastaranje.

Sodnica se je obenem odločila za postavitev izvedenca ekonomske stroke v dokaz zatrjevanega dejstva nastanka in višine škode. Poleg tega se je odločila za postavitev izvedenca telekomunikacijske stroke, ki bo podal mnenje o zatrjevanih dejstvih glede načina poteka procesa vzpostavitve in zaključevanja klicev.

Sodišče bo za izdelavo mnenja imenovalo ekonomsko oziroma elektro fakulteto, pri čemer bo o predlaganih izvedencih, ki naj bi opravljali delo v okviru fakultete, predhodno obvestilo tožečo in toženo stranko. Obravnava se bo nato nadaljevala 18. septembra.

Odvetnike opozorila na negotovost

Sodnica je sicer danes opozorila odvetnike družbe Akton na še vedno obstajajočo negotovost glede pravilnosti opredelitve relevantnega upoštevnega trga, na katerem naj bi prišlo do zlorabe. Zato naj bi postavili tudi izvedenca telekomunikacijske oziroma druge ustrezne stroke. Ta naj bi presodil, ali s strani tožeče stranke zatrjevan trg v vseh svojih parametrih ustrezno določen glede na zatrjevano zlorabo.

Spor med Aktonom in največjim slovenskim telekomunikacijskim operaterjem sega v leto 2009. Akton je namreč decembra 2009 vložil odškodninsko tožbo zoper Telekom oziroma nekdanji Mobitel, ker naj bi mu ta zaračunaval previsoke cene za zaključevanje klicev v Mobitelovo omrežje in s tem kršil pogodbo o medomrežnem povezovanju.

Ljubljansko podjetje Akton je ponudnik telekomunikacijskih storitev podjetjem in operaterjem v Sloveniji in na območju nekdanje Jugoslavije.

Komentarjev 1
  • spenjac 10:25 04.junij 2013.

    zakaj sodnike vedno imenujete s polnim imenom? ali ne bi bilo bolje, da v miru naredijo, kar je treba, brez medijskih pritiskov? povejte raje, kdo so odvetniki, da vidimo, koga mora podjetje najeti, ker eni menda niti pogodbe o zaposlitvi ...prikaži več niti odpovedi ne znajo napisati:)