Slovenija
182 ogledov

O stavki razmišljajo tudi policisti

policija Saša Despot
Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je soglasno sprejel odločitev, da se preoblikuje v stavkovni odbor, je za STA povedal predsednik sindikata Rok Cvetko.

Razlog je nekonsistentnost in neresnost vladne pogajalske skupine v pogajanjih za drugi steber, torej zaposlenih v državni upravi. Predsednik sindikata Rok Cvetko ne izključuje napovedi stavke.

Predsednik policijskega sindikata, ki na sindikalni strani vodi pogajanja o drugem stebru, že drugi teden opozarja, da je vlada z ostalimi stebri dosegla dogovor v vsaj ključnih vsebinskih točkah, medtem ko je državno upravo zapostavljala. Prejšnji teden je to ponazoril rekoč, da so nekatere poklicne skupine dobile "pethodno kosilo, medtem ko je državni upravi vrgla zgolj pomije".

Ignoranca lahko vodi samo v konflikt

"Dokler bo zadeva interesna je po moji oceni tudi rešitev tega gordijskega vozla pravzaprav nemogoča," je dejal danes. Vlada bi morala pristopiti k resni, neodvisni in strokovni analizi zahtevnosti delovnih mest v celotnem javnem sektorju in na njeni podlagi postaviti jasna razmerja ter šele nato prenavljati plačni sistem, meni.

"Ta ignoranca vlade lahko vodi zgolj in samo v konflikt," je bil jasen Cvetko. Zagotavlja, da to ugotavljajo tudi drugi sindikati državne uprave. Stavkovni odbor PSS bo zato v naslednjih 14-ih dneh pripravil podrobno analizo trenutnega stanja in nabor zahtev, ki jih bodo posredovali vladi.

Policijski sindikat ima veliko vprašanj tudi za notranje ministrstvo in policijo, kar bodo združili z zahtevami, ki jih imajo v stebrnih pogajanjih.

STA na pojasnila ministrstva za notranje zadeve in vladne pogajalske skupine še čaka.

Čedalje več stavkajočih

Gre za četrti sindikat državne uprave, ki je sprožil stavkovne aktivnosti. Stavkajo namreč že operaterji številke 112, četrto sredo zapored so stavkali na upravnih enot, pred letom dni pa so stavko že napovedali v sindikatu carinikov.

Stopnjevanje stavkovnih aktivnosti so prejšnji teden napovedali tudi v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije. 

Poleg tega pa poteka zdravniška stavka, ki traja že od 15. januarja. Mediacija med vlado in Fidesom se je končala neuspešno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 23:04 09.april 2024.

    Kaj je vloga STA samo še pozivanje k stavki ? To kar počnejo sadaj je vredno vse obsodbe in finančne podpore. Vse bolj postajajo tiskovna agencija sektaške SDS..

  • jakec42 16:24 09.april 2024.

    Večje plače imajo več hočejo,ja gredo delati za trak v fabriki,da bodo videli kako se težko zasluži veliko manjša plača od njihovih!