Slovenija
17 ogledov

O teoriji in realni praksi

Zoran Petrovič Gregor Katič
Regres in upokojevanje. Sindikat policistov vztraja pri ustavni presoji.

Jeseni bi ustavno sodišče vendarle lahko začelo presojo ustavnosti člena zakona za uravnoteženje javnih financ (zujf), ki je javnim uslužbencem znižal regres, in člena, ki omogoča takojšnje upokojevanje ob izpolnjevanju pogojev.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je namreč ustavnim sodnikom konec prejšnjega tedna sporočil, da “v celoti vztraja pri zahtevi za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti” obeh členov. Mnenje vlade, da je javnim uslužbencem, ki pridobijo pravice do starostne p okojnine brez zmanjšanja, “že zagotovljena raven socialne varnosti”, pa so v sindikatu ocenili za “življenjsko in izkustveno povsem nerealne navedbe”.

Nihče ni računal s tem

Ustavnemu sodišču (US) SPS pojasnjuje, da so na primer številni uslužbenci za reševanje stanovanjskega problema najemali dolgoročna posojila, ki jih še odplačujejo, in niso računali z zakonom, po katerem se bodo morali upokojiti, takoj ko izpolnijo pogoje. Zakon bi zato moral predvideti vsaj prehodno obdobje, menijo, saj je “rok dveh mesecev prekratek, da bi si ti javni uslužbenci sploh lahko organizirali svoje življenje” in prilagodili finance, da bi lahko preživeli.

Povsem nerealno je tudi, da bi javni uslužbenci, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, lahko nadaljevali delo kot samostojni podjetniki ali v gospodarstvu, kar kot možnost navaja vladna stran, utemeljuje SPS. Ustavne sodnike pa vnovič opomni tudi na to, da zujf postavlja javnega uslužbenca, ki izpolni pogoje za upokojitev, v popolno odvisnost od volje delodajalca, saj “nikjer namreč niso natančno določena merila, na podlagi katerih ima delodajalec možnost podaljšati delovno razmerja”. Sindikat zato v nasprotju z vlado meni, da zujf delodajalcu daje podlago, da se lahko “reši” tistih delavcev, ki ne ustrezajo vodstvu, kar je diskriminatorno.

Komentarjev 2
  • dragec 15:00 03.september 2012.

    mene skrbi ustavna presoja, če so ustavni sodniki tudi izpolitizirani (večinsko nagnjeni k koaliciji). Odgovor Ustavnih sodnikov je že znan - negativen.

  • karel 12:30 03.september 2012.

    ni kaj komentirat, tale Petrovič ima očitno zakupljen prostor na žurnalu