Slovenija
18 ogledov

O težavah gradbincev prihodnji teden

null Žurnal24 main
Premier Borut Pahor se bo z bankami sestal na temo posojil gradbenemu sektorju, ki ga pretresa svež kartelni škandal.

Skupaj z ministri za gospodarstvo, razvoj in finance se bo Pahor sestal prihodnji teden. "Poskušal si bom ogledati položaj, ne da bi posegal v poslovno politiko bank, ampak da skupaj pogledamo, kako se izviti iz tega krča, ki je zdaj nastal, da ne bi dolgoročno vplival na sposobnost gradbenega sektorja," je ob robu novinarske konference na okoljskem ministrstvu povedal premier.

Med kladivom in nakovalom
Po njegovem mnenju je položaj za vlado trenutno zelo zapleten, saj morajo ministri do naslednje seje vlade pripraviti paket ukrepov za pomoč gradbeništvu, ki se sooča z veliko nelikvidnostjo. Po drugi strani pa se sprašuje, "kako naj vlada pomaga sektorju gradbeništva, hkrati pa ne uveljavi vse potrebne institucije, ki bodo sankcionirale tiste v gradbeništvu, ki so ravnali narobe – tako, da bo pri svojih odločitvah razumljena, uspešna in prepričljiva?".

"Ali bodo banke pripravljene kreditirati velike gradbene ustanove v situaciji, ko je nepregledno, kaj se utegne zgoditi z vodilnimi ljudmi posameznih gradbenih ustanov, ki so v sumu preiskave zaradi kartelnega dogovarjanja, je veliko vprašanje," poudarja premier.

Pravno urejeno, izvajanje je slabo
V zvezi z nedavno razkritim kartelnim dogovarjanjem je Pahor povedal, da Slovenija ne zaostaja po pravni urejenosti protikartelnega dogovarjanja. Problem je po njegovem mnenju njeno neučinkovito izvajanje, kar bo treba izboljšati.

Zato se je danes dopoldne sestal s pristojnimi ministri in z direktorjem urada za varstvo konkurence. Prosil jih je, naj povedo, ali, koliko, kdaj in kje lahko vlada in DZ storita za pravno podlago in uspešnejšo implementacijo pravil glede preganjanja kartelnega dogovarjanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.