Slovenija
30 ogledov

"O umiku iz Afganistana nismo govorili"

Ljubica Jelušič Anže Petkovšek
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je danes povedala, da se na včerajšnji seji vlade o umiku slovenskih vojakov iz Afganistana sploh niso pogovarjali.

Skorajšnji umik slovenskih vojakov iz te države je včeraj namreč napovedal premier Borut Pahor. Kot pa je povedala ministrica Ljubica Jelušič, vlada ni sprejela nobenega sklepa, tako da še vedno velja sklep vlade iz leta 2009, da se naša misija v Afganistanu konča oktobra 2012.

Na seji naj bi govorili le o stanju v Afganistanu ter se pri tem seznanili z napovedmi ameriškega predsednika Baracka Obame o delnem umiku 10 tisoč ameriških vojakov letos poleti, je pojasnila.

"Hiter umik bi bil drag"

Če bi prišlo do umika že oktobra letos, to nikakor ne bi bilo usklajeno z zavezniki, saj se na primer ameriški vojaki, ki so del slovenske skupine, že pripravljajo s tretjo slovensko skupino, je dejala Jelušičeva. "Vojska ne more kar oditi, kot da bi se pritisnilo na gumb," je dejala in menila, da dobri trije meseci zagotovo niso dovolj za priprave.

Hiter umik bi bil po njenem mnenju verjetno tudi drag, saj bi ga morala Slovenska vojska izvesti sama, brez sodelovanja zaveznikov. Če bi bil morda umik samih vojakov še možen relativno hitro, pa bi bil umik oborožitve in opreme težavnejši. Škoda pa bi bilo, če bi relativno novo in sodobno  opremo kar pustili, je po poročanju STA še menila ministrica.

Odgovor Pahorja: vtis o konkretnem datumu napačen

Pahor pa je danes v Bruslju povedal, da se je ob robu vrha EU s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in predsednikom britanske vlade Davidom Cameronom pogovarjal o umiku slovenske vojske iz Afganistana.

Pravi, da ostaja pri tem, da se začnejo pogovori z zavezniki ter z domačo politično in širšo javnostjo o umiku slovenskih vojakov in vojakinj iz Afganistana.

Dodaja, da pri tem med njim in Jelušičevo ni razlik. Dodaja, da je javnost očitno dobila napačen vtis, da je bil določen konkreten datum, kar po njegovih besedah ni res, saj so zgolj začeli z resnimi pogovori o tem, da se slovenski vojaki čim prej umaknejo iz Afganistana v skladu z dogovorom z zavezniki in poslanci v državnem zboru, poroča STA.

Zares: "Upamo, da bo sledil predčasen zaključek misije"

"Kot kaže, je ministrica januarski dogovor koalicijskih strank sprejela s figo v žepu," pa so se na njene izjave odzvali v stranki Zares. "Ob tako različnih pogledih na vlogo Slovenije v Afganistanu pričakujemo, da izrečene besede predsednika vlade ne bodo zgolj obvisele v zraku, temveč da bo izrečenemu sledil konkreten korak vlade oziroma predčasen zaključek sodelovanja naših vojakov v Afganistanu," so še sporočili.

Predsednik odbora za obrambo Jožef Jerovšek, SDS, je bil zaradi ministričinih pojasnil ogorčen, češ da je Pahor potemtakem "zagrenil položaj svojemu nasledniku pred zavezniki". "To je tempirana bomba. Slovenija bo izgubila verodostojnost," je menil Jerovšek. Tudi Zmaga Jelinčiča (SNS) je zanimalo, ali se Pahor z Jelušičevo ni nič posvetoval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.