Slovenija
13 ogledov

O usodi družinskega zakonika molčijo

Družina Shutterstock
Ustavno sodišče je četrtič obravnavalo zahtevo za referendum o družinskem zakoniku, vendar o odločitvi še ne morejo govoriti.

Generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan ni ne potrdil ne zanikal, ali je sodišče o referendumu odločilo. "O odločitvah ustavnega sodišča je javnost vselej obveščena takoj, ko so za to izpolnjeni vsi predpisani pogoji," je navedel Kerševan in zagotovil, da bo tako tudi v tem primeru. Dodatnih pojasnil ni želel dajati, je pa že v sredo pojasnil, da si ustavno sodišče zelo prizadeva, da do končne odločitve pride čim prej.

Po sprejeti odločitvi morajo namreč pripraviti končno besedilo in morebitna ločena mnenja, odločitev pa mora pred seznanitvijo javnosti podpisati še predsednik ustavnega sodišča.

DZ je odločitev o zahtevi za ustavno presojo izglasoval drugega septembra, dan po tem, ko so pobudniki referenduma začeli zbirati podpise.

V dveh dneh so jih zbrali več kot 25 tisoč, za razpis referenduma pa jih potrebujejo 40 tisoč. Z vložitvijo zahteve za ustavno presojo se je zbiranje podpisov ustavilo in se bo, če bo sodišče odločilo v prid referendumu, nadaljevalo dan po objavi odločbe v uradnem listu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.