Slovenija
12 ogledov

O usodi rebalansa proračuna v ponedeljek

Osnutek interventnega zakona je na današnjem dnevnem redu vladne seje. Žurnal24 main
Prvič po izglasovani nezaupnici v državnem zboru se je na seji sestala vlada, ki opravlja le še tekoče posle. Kaj bo s proračunom za leto 2012, bo znano v ponedeljek.

Tiskovni predstavnik vlade Darijan Košir je po seji vlade dejal, da ministri zaradi novih okoliščin niso sprejeli rebalansa proračuna za prihodnje leto. Kot je znano, je vlada sicer proračun za leto 2012 že sprejela, a mora zaradi spremenjenih makroekonomskih pogojev sprejeti rebalans.

Da bodo lahko ministri v naslednjih tednih vedeli, katere zadeve lahko sprejemajo in katere ne, se bo vlada v ponedeljek sestala na delovnem posvetu na Brdu pri Kranju in se o tem dogovorili.

Košir je še dejal, da se vlada ne bo več sestajala vsak teden, ampak po vsej verjetnosti na vsake štirinajst dni. Predsednik vlade se po vsaki seji vlade prav tako ne bo več pojavljal na tiskovnih konferencah, razen če bo sam želel nasprotno.

Nezaupnica zaustavila reforme

Vlada tako v prihodnje ne bo več morala sprejemati večjih projektov ali reform, prav tako ne bodo pripravili proračuna za leto 2013.

Kaj natančno pomeni opravljanje tekočih poslov, je po besedah pravnika Mira Cerarja večni problem, ker uradnega izraza, ki bi ga pravo določalo, za trenutno stanje ni.

Opravljanje tekočih poslov za vlado, ki ni dobila zaupnice v državnem zboru in je predčasno končala mandat, pomeni, da lahko opravlja le tisto, kar je potrebno za normalno funkcioniranje države, je dejal Cerar za STA. Kot dodaja, v ta okvir ne sodi sprejemanje odločitev, ki bistveno spreminjajo obstoječe stanje.

Komentarjev 1