Slovenija
21 ogledov

"O varčevalni histeriji tisti, ki jim nič ne manjka"

Janez Janša Žurnal24 main
S poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši se je danes začela zadnja redna seja državnega zbora pred parlamentarnimi počitnicami.

Premier Janez Janša odgovarja na vprašanja o sodbi evropskega sodišča o izbrisanih, o učinkih varčevalnega zakona, o ukrepih za oživitev gospodarstva ter pregonu gospodarskega kriminala.

Poslanec SLS Mihael Prevc je premierja spraševal o ukrepih vlade na področju gospodarskega kriminala, korupcije in finančnih prevar. Janša je spomnil, da ostaja spomin na prvo sanacijo slovenskih bank v začetku 90. let, ki so jo pokrili davkoplačevalci. Večinoma so ljudje, ki so tisto luknjo povzročili, še naprej vedrili v slovenskih bankah, nihče ni odgovarjal, je poudaril premier.

Znaten del slabih kreditov imajo banke, ker so številna podjetja, ki so jih najela, propadla. Veliko kreditov je bilo podeljenih tudi na podlagi poznanstev, klientelizma, posojila pa tudi niso bila zavarovana. "Te primere morajo pristojni organi resno in prioritetno obravnavati. V Sloveniji je to samo deloma v pristojnosti vlade, ki pripravlja spremembe zakona o kazenskem postopku, kjer se bodo roki skrajšali, preiskava bo lahko bolj učinkovita, še vedno pa je glavno breme na ramenih institucij, ki to izvajajo. Ena od njih je državno tožilstvo," je dodal Janša.

Sodbo Slovenija mora izvršiti

Poslanko Pozitivne Slovenije (PS) Tamaro Vonta je zanimalo, kako bo država uresničila odločbo Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih, ki je šestim osebam določilo po 20 tisoč evrov odškodnine.

Sodba v tem delu je dokončna in jo bo Slovenija morala izvršiti, medtem ko bo treba sistem odškodnin za ostale izbrisane še pripraviti. Najprej je treba vzpostaviti sistem, ki bo omogočal ločevanje med upravičenimi in neupravičenimi primeri, nato pa sistem, po katerem bodo odškodnine odmerjene sorazmerno z odškodninami, je dejal premier.

Odgovarjal ne bo nihče

Poslanka Tamara Vonta je ocenila, da je bil izbris velik madež za državo, zato jo je zanimalo, kako bo država sankcionirala odgovorne za izbris. Janša ji je odgovoril, da država ni nikogar izbrisala na etnični osnovi, prav tako da je bila edina novonastala država, ki je brez omejitev ponudila državljanstvo vsem tistim, ki so ga želeli in so živeli v Sloveniji. "Zato je Slovenijo postavljati na zatožno klop, in to celo iz poslanskih klopi nacionalnega parlamenta, vendarle nekoliko preveč," je dejal. Dopušča pa  možnost, da se je nekaterim izbrisanim storila krivica.

"Zakon prvič usklajen s socialnimi partnerji"

Premier je odgovarjal tudi na vprašanje poslanke PS Barbare Žgajner Tavš o učinkih varčevalnih ukrepov in o njihovih posledicah za nekatere družbene skupine. Janša je poudaril, da je vlada vložila veliko naporov, da zakon za uravnoteženje javnih financ ne bi prizadel tistih z najnižjimi prejemki. Ob tem je zavrnil, da bi vlada naredila krivico upokojencem, in ponovil, da je vlada znižala zgolj prejemke, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih.

Odkar je zakon uveljavljen, po Janševih besedah "o varčevalni histeriji govorijo predvsem tisti, ki jim nič ne manjka", medtem ko tisti na robu preživetja razumejo, da je treba v razmerah, v kakršnih je Slovenija, zategniti pas.

Komentarjev 6
  • privat 21:25 09.julij 2012.

    kake mongoloidne zgodbice pripovedujejo mongoloidni novinarji ,mongoloidnem folku...mat ste prefuk...kaj ne vidite da so vas oropali tudi za tisto kar naj bi imeli še ne rojeni unuki???in to današnji politiki,....

  • deželan 18:07 09.julij 2012.

    Znaten del slabih kreditov imajo banke, ker so številna podjetja, ki so jih najela, propadla. Veliko kreditov je bilo podeljenih tudi na podlagi poznanstev, klientelizma, posojila pa tudi niso bila zavarovana. "Te primere morajo pristojni organi resno in prioritetno obravnavati.<br ...prikaži več />____________________________________________________________Z navedbo JJ se strinjam. A ni samo vprašanje .Vprašanje je tudi kako to , da se sodno preganja le Kordeža ostalih ne ?Vprašanje je tudi to, kam je šla kupnina od prodaje podjetij, ki jih je država dobila, kakšni so učinki ?Vprašanje je tudi, kdo je sopodpisnik kupoprodajnih pogodb poleg tajkunov, ki bi kot dobri gospodarji morali preveriti sposobnost kupca.Vprašanje je tudi, za koga je bil napisan zakon o lastninjenju. Kateri možni lastnik v Sloveniji sploh lahko postane pravi lastnik. Kot vidimo z krediti ne, kot vemo 91 nihče ni imel toliko starega denarja, da bi se to lahko šel, razen če bi začel ropat

  • zic 17:26 09.julij 2012.

    lahko bi predlagali, če bo dostopen za vprašanja navadnim državljanom??? in če bo odgovoril, kako preživeti z 400 euri 3 člansko družino????