Slovenija
34 ogledov

Ob 1. maju izpostavljene pravice delavcev

Kresovanje na Rožniku
1/9
Saša Despot
Na 1. maj, mednarodni praznik dela, so številne kraje po državi zjutraj prebudile tradicionalne budnice, čez dan pa se bodo zvrstila prvomajska srečanja. Uvod v praznik so bila sinočnja kresovanja, tudi tradicionalno kresovanje na Rožniku.

Delavci ob 1. maju opozarjajo na nujnost spoštovanja njihovih pravic. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na tradicionalni prireditvi na predvečer praznika na Rožniku v Ljubljani sinoči poudarila, da delavk in delavcev nihče ne bi smel jemati kot strošek dela, kot konkurenčno prednost ali kot človeški vir, pač pa kot delavke in delavce s pravicami, zapisanimi v zakonodaji.

Boj za delavske pravice se bo nadaljeval, je zagotovil slavnostni govornik, izvršni sekretar za politiko zaposlovanja v zvezi svobodnih sindikatov Goran Lukić. Vprašal se je, ali bomo čakali, da trg dela postane trg storitev, ki se bodo požrle, ko bodo tekmovale med seboj, na koncu že s tem, da bodo delale brezplačno. Opozoril je, da danes trg dela postaja tekoči trak, kjer se pregorele delavce takoj nadomesti z novim bodočim pregorelim delavcem. Zato se sprašuje, ali bodo delavci čakali, da strah pred uveljavljanjem delavskih pravic prekrije ves trg dela.

Zato je Lukić delavce pozval, naj preženejo strah in se organizirajo. Delodajalce bi moralo biti strah delavske moči in ne obratno, je dodal Lukić.

Prireditve ob prazniku

Sindikalne organizacije danes pripravljajo prvomajska srečanja na Pristavi nad Javorniškim Rovtom pri Jesenicah, na Joštu nad Kranjem, na Celjski koči, na Lisci in drugje.

Prvomajskega srečanja Občine Šentjernej, ki bo na Javorovici pri Šentjerneju, se bo udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Na tradicionalnem prvomajskem srečanju na Rožniku v Ljubljani pa bo slavnostni govornik ljubljanski župan Zoran Janković.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej.

Komentarjev 1
  • Avatar Minovak
    Minovak 08:57 01.maj 2014.

    Sindikati pripravljajo proslave...kakšna ironija...pokažite mi samo enega v Sloveniji, ki so mu kdajkoli pomagali. Ah, da, samo sebi in levi oblasti, ki z njihovo pomočjo uničuje vse pred seboj, seveda, samo sebe ne ali ne, rdeči družbeni zajedavci.