Slovenija
20 ogledov

Ob 16 milijonih želel še socialno pomoč

denar evri v žepu Shutterstock
Predstavniki ministrstva za delo se bodo z direktorji centrov za socialno delo sestali zaradi težav, nastalih z novo socialno zakonodajo, ki je v veljavi skoraj pet mesecev.

V četrtek se bodo predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve z direktorji centrov za socialno delo (CSD) pogovorili o težavah, ki jih je prinesla nova socialna zakonodaja. Gre predvsem za možnost okrepitve ekip, ki delajo na tem področju, je pojasnil generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš, saj je na nekaterih CSD prišlo do manjših organizacijskih težav, zaradi katerih jim ministrstvo zagotavlja podporo. Informacijski sistem po začetnih težavah zdaj stabiliziran, je pojasnil.

 

Nov sistem ne omogoča poračuna

Glede obročnega odplačevanja poračuna otroških dodatkov, ki je predviden z zakonom, a ga nov informacijski sistem ne omogoča, je Dominkuš povedal, da bo to v primerih, ko gre za hudo socialno stisko, informacijsko podprto od tega meseca naprej. "Pred naslednjim izplačilom otroškega dodatka bo možno v najbolj kritičnih situacijah tak odlog tudi doseči oziroma uveljaviti," je pojasnil.

Ne morejo do podatkov Dursa

Dominkuš je potrdil, da imajo CSD težave s tistimi socialnimi pravicami, ki so vezane na cenzus, saj ne morejo dobiti podatkov z Davčne uprave RS (Durs). Uprava namreč za leto 2011 še ni zbrala vseh podatkov o dohodkih državljanov. Povedal je, da naj bi bilo to po informacijah Dursa rešeno s prihodnjim mesecem, pogovarjajo pa se tudi, da bi to težavo v prihodnjih letih odpravili.

Ob 16 milijonih želel še socialno pomoč

Po Dominkuševih besedah ima med novostmi, ki se upoštevajo pri pridobivanju socialnih pomoči, največ vpliva na spremenjen položaj posameznikov stanje na njihovih bančnih računih. Kot je pojasnil, so zabeležili primere, ko so imeli prosilci za določene socialne pravice na računih tudi več deset ali sto tisoč evrov. Dodal je, da je bilo poleg tega nekaj primerov ljudi, ki so svoje prihranke najprej dvignili s svojega računa, nato pa zaprosili za socialno pomoč.

Skupno število vlog, ki so jih CSD že vnesli, je nekaj več kot 300 tisoč, na podlagi nove socialne zakonodaje pa so dodelili okoli 485 tisoč pravic. Glede varnosti osebnih podatkov, do katerih imajo pri preverjanju upravičenosti do socialne pomoči dostop CSD, pa so v stalnem stiku z informacijsko pooblaščenko in varuhinjo človekovih pravic, je še povedal Domnikuš.

Komentarjev 3
  • sprehajalec 22:08 23.maj 2012.

    Narod lopovov, rastel brez vzgoje morale 50 let. Dovoljeno mi je vse, dokler me ne ujamete. Če ga pa ne ujamejo, je pa itak država kriva. Ni države na svetu, ki bi lahko preprečila toliko zlorab, če splošna ...prikaži več tendenca v družbi vodi k zlorabi vseh pravil. Če je situacija taka, je pač kaznovalni sistem prilagoditi temu. Divji Zahod nekoč, Kitajska danes. Tip, ki pri16 mil. dobiva državno pomoč, ni kriva država. Kriv je on, ker je brez trohice morale.

  • erfe 20:05 23.maj 2012.

    v tej državi je vse narobe od a do ž vsj tisti državljani , ki niso upravićeni do socialnega in varstvenega dodatka naj vrnejo

  • Maxximus 18:33 23.maj 2012.

    Včasih se mi zdi, da določenih novic ne bi zvedel, ker človeka prime...da nem kaj preveč rekel...