Slovenija
6 ogledov

Ob 23. uri delna zapora

Do okvare je prišlo na letalu CRJ200. (Foto: Nino Verdnik)
1/13
Žurnal24 main
Vulkanski prah bo Slovenijo dosegel do polnoči. Ob 23. uri delna, zjutraj popolna prepoved letenja v slovenskem zračnem prostoru. Vulkan bruha samo še vodno paro.

Od 23. ure zvečer velja prepoved letenja do višine 35 tisoč čevljev (to je do višine približno deset tisoč metrov) za severni del Slovenije (vse od Maribora do Ljubljane), od šeste ure zjutraj pa za celotno Slovenijo, so potrdili na ministrstvu za promet. Odločbo je na podlagi vremenske napovedi Agencije RS za okolje (ARSO) zaradi pojava oblaka vulkanskega prahu in predloga kontrole zračnega prometa Slovenije že izdal Mirko Komac, direktor direktorata za civilno letalstvo.

Upam, da se bo zračni promet sprostil v najkrajšem možnem času. Glede na razmere v srednji in zahodni Evropi pa se ne obeta nič dobrega.
Mirko Komac

Prepoved letenja velja do preklica, kdaj to bo, pa zaenkrat še ni znano. Je pa vse odvisno od vremenske napovedi, ki jo ARSO da vsakih šest ur. Naslednja bo ob dveh zjutraj.

Podatkov o tem, koliko planiranih letov je bilo do sedaj prizemljenih, zaenkrat še ni. "Odpovedan je bil let za Istanbul. Po mojih podatkih je na tleh tudi Adrijino letalo v Zürichu. Več podatkov bo znanih kasneje," dodaja Komac.

Slovenijo bo prah dosegel do polnoči
"Po zadnjih meritvah je trenutno glavna os gibanja prahu na območju Češke, Poljske, Nemčije in se počasi premika preko Avstrije do severne Slovenije. Glavnina naj bi Slovenijo dosegla do polnoči in se počasi širila proti osrednjemu in južnemu delu države. V Sloveniji naj bi se prah zadržal večji del dneva,"
je za Odmeve zatrdil meteorolog Andrej Hrabar.

"Izračunov o tem, koliko časa bi se vulkanski pepel lahko obdržal nad Slovenijo, zaenkrat še ni. Prah trenutno potuje na višini 5000 metrov in več, zato bi bil lahko močno oviran letalski promet
," nam je povedal Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje in prostor (ARSO) in dodal, da bodo gibanje prahu spremljali in o novih podatkih obveščali javnost.

Dobra novica je, da vulkan bruha samo še vodno paro, vetrovi pa so se preusmerili proti severu. Glavnina prahu naj bi se tako preusmerila proti severu Evrope, je še dodal Hrabar. 

Dodatne informacije
Adria Airways bo vsaki dve uri osvežila informacije o letih na spletni strani www.adria.si.
Potniki lahko svoje letalske vozovnice brezplačno zamenjajo. Brezplačna telefonska številka Adrie za vse informacije je 080 13 00.

Odpovedani novi leti
Po jutranji odpovedi letov v in iz Bruslja, Londona, Pariza in Amsterdama je Adria Airways zdaj odpovedala še lete v in iz Frankfurta in Dunaja in še večerni let za Bruselj in Varšavo. Dodatno so lete odpovedali tudi na povezavah s Frankfurtom, med Frankfurtom in Dunajem ter s Parizom.

Adria Airways je zvečer po voznem redu opravila lete med Mariborom in Zürichom ter Mariborom in Istanbulom.

"Čakamo na informacije," pa pravi vodja prometa na mariborskem letališču Tone Polutnik. 

Adria Airways vse potnike, ki uporabljajo njihove prevoze iz Ljubljane in Brnika v Maribor, sproti obvešča, da so leti proti severu Evrope odpovedani.

Telefoni ves čas zvonijo. Ljudi zanima, kdaj bodo lahko leteli ali kaj bo z njihovimi svojci in prijatelji, ki so obtičali na evropskih letališčih. A odgovor ni enostaven, saj je vse odvisno od narave. "Vsi čakamo, kam bo šel oblak," so nam povedali na ljubljanskem letališču, kjer koordinirajo potnike za Maribor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.