Slovenija
12 ogledov

Ob dom zaradi 3.000 evrov

Na jeseniškem sodišču pravijo, da dobivajo vse več predlogov za rubež nepremični Žurnal24 main
Rubež. Bralka stanovanje poskuša prodati tudi sama, a neuspešno, pravi.

“Ali mi res lahko zaradi tri tisoč evrov dolga na dražbi prodajo stanovanje?” se je na nas obrnila obupana 48-letna bralka z Jesenic. Ko smo preverili njene pravne možnosti, so nam na pristojnem sodišču povedali, da je v tej fazi edina rešitev plačilo dolga. A njen prihodek je že vrsto let le 220 evrov socialne pomoči, zato si ne predstavlja, kako bi dolg sploh lahko poravnala.

Kako bo potekala deložacija
Postopek
. V roku enega meseca bo bralko obiskal sodni izvršitelj, ki bo zarubil stanovanje. Zapisnik bo objavljen v uradnem listu. Nato bosta opravljeni sodna cenitev stanovanja in dražba. Do prodaje lahko bralka ostane v stanovanju, prav tako lahko do takrat poplača dolgove. Če ji to ne bo uspelo, jo bodo izselili.

Brez službe že 25 let
Bralka je bila nazadnje zaposlena leta 1986, ko so jo odpustili brez odpravnine. Pozneje je, ker ni dobila redne zaposlitve, opravljala le priložnostna dela. Zdaj ima zaradi osteoporoze, zvišanega holesterola in treh srčnih napadov zdravniško potrdilo, da ni sposobna delati. Ko je izgubila službo, je najprej prodala hišo, od kupnine pa dobila stanovanje in denar za plačevanje stroškov. Ko ga je zmanjkalo, so se začeli kopičiti dolgovi zaradi elektrike, ogrevanja in vode. Leta 2005 so ji zaradi posredovanja centra za socialno delo in odvetnika dolgove odpisali, zdaj pa ji zaradi neplačanih računov grozi sodna prodaja stanovanja.

Bliža se rubež stanovanja
Bralka sicer stanovanje že nekaj let poskuša prodati, a kupca še ni našla. “Živim v nevarni soseski, povpraševanja po trisobnih stanovanjih ni,” razlaga. V zadnjih dveh tednih je dobila že osem sklepov in odredb o rubežu. V pritožbi je predlagala, naj ji namesto stanovanja odvzamejo premično premoženje, a odgovora ni prejela. Je pa dobila nove odločbe, da ji bodo rubili tudi premičnine.

Vse je odvisno od cenilca

Koliko denarja bo dobila, če ji prodajo stanovanje, je odvisno od cenilca, ki bo ocenil njegovo vrednost. Če na prvi dražbi ne bo prodano, mu bo cena padla tudi do polovice. “Teoretično se lahko zgodi,” pravijo strokovnjaki, “da bo prodano za nekaj deset tisoč evrov, od česar bodo poplačani upniki, bralka pa bo morala plačati še sodnega cenilca, ki stane okoli tisoč evrov”. Dominvest, ki mu dolguje denar, po njenih besedah na kompromis ni pripravljen. Na naše klice se niso odzvali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.