Slovenija
194 ogledov

Ob dovoljenje zaradi prehitre vožnje

90 odstotkov Slovencev meni, da je njihovo vozniško znanje dobro ali zelo dobro. Žurnal24 main
Od danes nova prometna zakonodaja uvaja možnost, ki storilcu prekrška omogoča izbris štirih kazenskih točk, če se udeleži enega od rehabilitacijskih programov. Policisti pa lahko najhujšim prekrškarjem odvzemejo tudi vozniško dovoljenje.

ZAČASNI ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA

Razlogi? Prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in vožnja v nasprotna smer od dovoljene na avtocesti, hitri cesti.

Kdaj? Ko vas ustavi policist oziroma ob ugotovitvi prekrška. O dokončnem začasnem odvzemu odloča sodišče.

Prekršek, ki vam prinese 18 kazenskih točk (prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja). Pri sodišču lahko vložite predlog za vrnitev začasno odvzetega dovoljenja (treba je priložiti zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem pregledu po zakonu o voznikih).

Odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Sodišče lahko tako odloči, če storilec v šestih do 24 mesecih ne stori hujšega prekrška in da izpolni obveznosti (rehabilitacijski programi), ki jih določi sodišče na podlagi zakona o voznikih.

IZBRIS KAZENSKI TOČK

Kdaj? Enkrat v treh letih.

Koliko? Štiri kazenske točke.

Pogoj? Prostovoljna udeležba programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstveni pregled s svetovanjem ali rehabilitacijski program.

Koliko vas bo to stalo in druge podrobnosti v tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.