Slovenija
51 ogledov

Ob drugem obisku spletne strani višja cena

Letalo Shutterstock
Kupovanje letalskih vozovnic prek spleta, še posebej pri nizkoncenovnih prevoznikih, kjer je to običajno tudi edina možnost, naj bi bilo cenejše, a se dogaja, da lahko za vozovnico na spletu odštejete več kot v agenciji ali več kot ob prvotnem rezultatu iskanja, ugtavljajo nekateri uporabniki.

Razlog za višje cene, ko naj bi bile te najnižje, se skriva v umazanih trikih spletne prodaje letalskih vozovnic, piše portal DNE. Ko obiščete spletno stran prodajalca vozovnic, le-ta na vaš računalnik namesti piškotek (ang. cookie), majhno datoteko, na podlagi katere vas bo spletna stran ob ponovnem obisku prepoznala. In tukaj se skriva umazani trik, ki se ga poslužujejo skoraj vsi spletni prodajalci letalskih vozovnic, še posebej nizkocenovni letalski prevozniki.

Ob drugem obisku spletne strani bo cena letalske vozovnice skoraj vedno višja kot ob prvem. S tem želijo prodajalci ustvariti vtis, da cena vozovnic na želeni relaciji zaradi povpraševanja raste in naj bi se interesent odločil za nakup takoj in ne morda čez nekaj dni, ko bi morda preveril tudi druge ponudbe.

Rešitev: incognito način in brisanje piškotkov

Med brskanjem za cenami letalskih vozovnic to počnite v tako imenovanem incognito načinu, ki ga omogočajo že domala vsi spletni brskalniki. V Firefoxu se ta imenuje Private Browsing, v Chromu Incognito in v Internet Explorerju InPrivate Browsing.

V tem načinu brskalnik ne shranjuje zgodovine in piškotkov, zato vas spletna stran ob ponovnem obisku ne bo prepoznala in vas bo vsakokrat obravnavala kot novega kupca, ki ga je treba pritegniti z najnižjo možno ceno.

Prav tako je dobro pred vsakim obiskom spletne strani za prodajo vozovnic iz brskalnika pobrisati piškotke, saj gre pri različnih spletnih portalih kljub različnim imenom ponekod za istega ponudnika, ki uporablja iste piškotke.

Kaj pa, če je IP-naslov?

Pri preverjanju uporabniške izkušnje je opaziti, da si enako vprašanje postavljajo uporabniki z vsega sveta. Na enem od forumov, PomsinOz.com, je težavo povzel nek uporabnik, ki je svoj primer opisal tako: "Nekoč sem v službi iskal let in se nisem mogel odločiti, ali naj rezerviram ali ne. Cena leta se je dvignila vsakič, ko sem preveril, in sicer približno štirikrat čez dan in na koncu sem si rekel, da te cene pač ne bom plačal. Doma sem ponovno poiskal isti let na domačem računalniku. Cena je bila enaka kot tista prva, ko sem preveril tistega dne zjutraj v službi, zato sem rezerviral po nizki ceni. Nisem prepričan, če so krivi piškotki ali morda IP-naslov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.