Slovenija
24 ogledov

Ob grozeči likvidaciji vsaj višje odpravnine

Delavci mariborskega STS se tudi s protesti borijo za svoja delovna mesta, venda Žurnal24 main
Vodstvo in zaposleni v Siemens Transportation System (STS) so se v četrtek dogovorili o višji odpravnini ob morebitni likvidaciji podjetja.

Dogovor določa, da bodo delavci dobili 1,60-kratnik zakonsko določenega zneska odpravnine, poleg tega pa še dodatnih 1180 evrov bruto za vsakega zaposlenega delavca, je pojasnil predsednik sindikata SKEI v podjetju Martin Dular.

Z dogovorom so sindikalisti in zaposleni zadovoljni, saj bodo delavci dobili bistveno višje odpravnine, kot jih določa zakon, vseeno pa Dular poudarja, da si vsi še vedno želijo najti rešitev za podjetje.


Propad STS bi otežil razvoj slovenskih železnic, meni predsednik sindikata SKEI v podjetju Martin Dular.   © Barbara Bradač

 
"Podjetje je potrebno za razvoj slovenskih železnic; če propade, v slovenskem prostoru ni več možno izvajati novogradenj tovornih vagonov, kar pomeni, da jih bomo kupovali od tujcev," je opozoril Dular.

Po četrtkovem dogovoru morajo zaposleni do 31. marca dokončati še izdelavo 19 vlakovnih garnitur. Sindikat in svet delavcev sta se zavezala, da bosta to delo po najboljših močeh opravila v mirnem ozračju, obenem pa je sindikat zagotovil, da v tem času ne bo prišlo do stavk.

Zaposleni so v četrtek poslali tudi protestni telegram predsedniku vlade Borutu Pahorju , v katerem opozarjajo, da kljub vsem prizadevanjem za ohranitev podjetja in delovnih mest, tako s strani odgovornih ministrov kot predsednika vlade, v tem času ni bilo nobenega odziva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.