Slovenija
24 ogledov

Ob kraji kazen, ob onesnaževanju ne

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. (Foto: IFP) Žurnal24 main
Lučka Kajfež Bogataj o dvoličnosti EU.

Kakšen zakon bi morali v Sloveniji takoj sprejeti, da ublažimo potratno obnašanje ljudi z energijo?
Mi imamo krasno zakonodajo. Ne potrebujemo nobenega novega zakona, moramo pa kakšnega spoštovati. Poglejte odpadke. Po zakonu bi morali že lani, leta 2009, nehati zakopavati odpadke. Morali bi jih ali sežigati ali zmanjšati. Ta zakon imamo, je evropski zakon, a ga ne upoštevamo.

V čem je problem?
V tem, da se ne sankcionira kršiteljev. Če piše v zakonu, ne kradi, pomeni, da bom v primeru kraje salame kaznovana. Če pa spustim liter neke nevarne odplake v naravo, sem ravno tako kršila zakon, pa ne bom kaznovana. Imamo recimo točno direktivo, kolikšna sme biti onesnaženost zraka v mestih. Ne sme več kot trideset dni presegati onesnaževanja. V Ljubljani ali v Celju imamo petdeset takih dni. Nobenega novega zakona ne potrebujemo, samo te moramo spoštovati. Za okoljske stvari je redkokdo kaznovan.

Ampak mi nenehno dobivamo opozorila s strani EU.
Da, ampak zaenkrat ne toliko finančnih. Tukaj je tudi Evropa malo dvolična. Sprejema direktive, potem jih pa v praksi članice ne izvajajo. Ni rešitev v zakonih, rešitev je recimo v inšpekcijah in v tistem, ki bo sposoben tistega, ki onesnažuje, ustaviti, mu recimo zapreti tovarno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.