Slovenija
92 ogledov

Ob krizi na bolniško

“Zanimivo je, da so več odsotni delavci z višjimi osebnimi dohodki,” je povedala Žurnal24 main
Zdravstveni absentizem. Vse več odsotnosti zaradi psihosomatskih bolezni.
Vloga delodajalcev
Bistveno je vzdušje. Ravnanje delodajalcev lahko vpliva na zmanjšanje odsotnosti zaradi bolniškega dopusta, pri čemer je najpomembnejše ustvarjanje pozitivnega vzdušja v podjetju, takoj zatem pa vlaganje v zdravje zaposlenih, je prepričana Ana Bilbija iz območnega sveta ZZZS.

Odsotnost z dela zaradi bolezni na Dolenjskem in v Beli krajini zadnje leto narašča in v nekaterih obdobjih presega slovensko povprečje, je povedala Tatjana Mlakar, direktorica novomeške območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Izvor v krizi
Za lanskih prvih deset mesecev podatki kažejo, da so bili zaposleni v Sloveniji odsotni povprečno 4,1 dneva, medtem ko na Dolenjskem in v Beli krajini niso delali 4,4 dneva; v prvi polovici leta je bila razlika še večja. Med boleznimi, zaradi katerih so zaposleni odsotni, je vse več takih, ki so psihosomatskega izvora. “To verjetno izhaja iz trenutnih gospodarskih okoliščin in tudi stisk, ki jih delavci doživljajo v delovnih okoljih,” je dejala Mlakarjeva.

4,4 dneva so v povprečju odsotni zaposleni na Dolenjskem in v Beli krajini, medtem ko je slovensko povprečje 4,1 dneva.

Preveč bonitet
“Dostikrat ugotavljamo kršitve režima gibanja zavarovanih v bolniškem staležu, srečujemo pa se tudi s poskusi ali željami neupravičenega podaljševanja staleža. K temu prispeva tudi naša zakonodaja, ki je glede nadomestil in preostalih bonitet, ki jih je zavarovani deležen, preveč radodarna,” je izpostavila Mlakarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.