Slovenija
178 ogledov

Ob morebitnem poslabšanju vremena je treba preprečiti novo škodo

poplave razdejanje po poplavah Strmec Profimedia
Ključna prioriteta razširjene delovne skupine za koordinacijo obnove po počavah je do jeseni vzpostaviti tako stanje, da ob morebitnem poslabšanju vremena preprečijo novo škodo.

Pod vodstvom državnega sekretarja Boštjana Šefica se je prvič sestala razširjena delovna skupina za koordinacijo obnove po poplavah. Kot je Šefic dejal v izjavi za medije po srečanju, je bila današnja seja namenjena dogovoru o ključnih smereh delovanja. Delo razširjene skupine bo po njegovih besedah potekalo na dnevni ravni, spremljali bodo vse, kar se dogaja na terenu, analizirali in po potrebi dajali tudi določene usmeritve in predlagali aktivnosti.

Predvsem zato, da bi sanacija potekala čim bolj koordinirano in da bi do jeseni poskušali vzpostaviti tako stanje, da ob morebitnem poslabšanju vremenskih razmer preprečijo nastajanje nove škode. "To je seveda ključna prioriteta, bomo pa v naslednjih dneh, tednih, ko bomo delali, ta naš način delovanja še nadgrajevali," je pojasnil. Vsak dan bodo pripravili poročilo o dogajanju.

obisk Ursule von der Leyen v Sloveniji po poplavah | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Tehnična pisarna z dvema izpostavama

Glede dela tehničnih pisarn je Šefic pojasnil, da se elaborat končuje, da so dokumenti pripravljeni in da se bodo v ponedeljek o tem pogovarjali na delovni ravni. Na vprašanje, koliko pisarn bo, je odgovoril, da bo sedež državne tehnične pisarne v Ljubljani. V prvem koraku bosta poleg tega verjetno še dve izpostavi, kasneje pa bodo to prilagajali. Izpostave bodo zasnovane tako, da bi pokrile čim večje območje, je dejal.

Po njegovih besedah so se danes pogovarjali tudi o ukrepih glede kontaminiranega poplavnega mulja. Pristojne ustanove bodo do ponedeljka pripravile podrobnejše informacije in oblikovale predloge ukrepov, o katerih bodo prav tako govorili v ponedeljek.

Razširjena skupina je danes obravnavala tudi delovno gradivo oziroma skelet zakona o obnovi, ki ga je pripravila ožja delovna skupina. Strinjali so se, da je gradivo primerno za nadaljnji postopek, zdaj ga bodo verificirali še v okviru vlade. Šefic pričakuje, da bodo gradivo, ki bo zelo zahtevno in obširno, pripravili do konca meseca. "Če nam uspe pa prej, bo pa toliko bolje," je dodal.

posledice poplav v Zgornje Savinjski dolini | Avtor: Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije Bor Slana/STA; Vlada republike Slovenije

Prva ocena škode v naslednjem tednu

Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je povedal, da na terenu zelo aktivno poteka popis škode po občinah. "Gre za ogromno delo, ker se še vedno popisuje tudi škoda v posameznih občinah, ki je nastala ob julijskih neurjih. Tako da ne govorimo samo o škodi v avgustovskih poplavah, zato tudi razmišljamo, da bi v dogovoru z občinami podaljšali rok za vpis in oceno te škode," je pojasnil.

V naslednjem tednu bo po njegovih besedah izdelana prva ocena škode, na podlagi katere bodo občine dobile 40 odstotkov predplačil. "Verjetno je smiselno razmisliti o kakšnem tednu, dveh zamika, ker nič ne vpliva. Ključno pa nam je, da dobimo dejansko 22. septembra v Ajdi resnične podatke o oceni avgustovskih poplav, ki jih bomo tudi potem uporabljali za sam solidarnostni sklad in tudi vse ostalo, ker bomo takrat dejansko videli, koliko objektov in kakšna je škoda nastala v avgustu," je pojasnil.

Na upravi za zaščito in reševanje so po njegovih besedah v četrtek izvedli prvo usposabljanje dodatnega kadra iz državne uprave. Skupaj gre za do 150 javnih uslužbencev, ki bodo pomagali občinam. Z združenji občin se bodo še danes dogovorili, katere so tiste, ki tovrstno pomoč potrebujejo, je dodal Behin.

posledice poplav | Avtor: Katja Kodba/STA; Vlada RS Katja Kodba/STA; Vlada RS

Nekatere stvari niso šle, kot bi morale

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je s četrtkom preklical sklep o aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah, pa je na današnjem srečanju predstavil prve vtise glede odzivanja na naravno nesrečo. "Načeloma sem zadovoljen. Seveda so nekatere stvari, ki niso šle tako, kot bi morale, in to bomo na analizi, ki bo sledila temu dogodku, ugotavljali in potem tudi predstavili na vladi. Po vsakem zaprtju načrta je tudi naša naloga, da naredimo poročilo, in to že pripravljamo. Če bo potrebno, pa bomo sprejeli tudi ukrepe," je dejal.

Predsednica za trajnostno in zeleno obnovo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je ob robu današnjega obiska Osnovne šole Komenda Moste dejala, da bo tudi sama nadaljevala obiske na terenu, saj da sebe vidi tudi kot "most med župani in ljudmi", o stanju na terenu pa lahko tako na rednih srečanjih spregovori tudi s premierjem Robertom Golobom.

V prihodnje se želi sestati tudi s prvima operativcema v državi, vodjo sveta za obnovo po poplavah Marjanom Pipenbaherjem in državnim sekretarjem Šeficem, ter se seznaniti z načrtom obnove Slovenije. Kot je še napovedala, bo sama spodbujala trajnostno in zeleno obnovo. "Slovenija ni tako bogata, da bi jo lahko obnovili s poceni sredstvi, s poceni obnovo," je še poudarila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.