Slovenija
25 ogledov

Ob morju močno zaudarja

Bernardin Suzana Kos
Kanalizacija. Izpuščajo jo tudi v meteorne jaške. Kje je inšpekcija?

V zadnjih dneh je ob hotelih na Bernardinu zaudarjalo. Piranska občina je pred dvema letoma dobila novo čistilno napravo in fekalij ne izpuščajo več v morje. "Smrad ni prihajal iz nove čistilne naprave, ampak iz zabojnikov, v katerih se skladišči suho blato po prvi obdelavi. Visoke temperature in velika količina posušenega blata prejšnji teden so vplivale, da je smrad ušel iz dveh 20-kubičnih zabojnikov, ki jih enkrat na teden predamo odjemalcu," razlaga Alen Radojkovič, član uprave Okolja Piran.

"Pritožb je zdaj manj kot v preteklosti. Gostje se pritožujejo občasno, kadar je neprijeten vonj močnejši, ob nizkem pritisku in takrat, kadar dlje ni dežja," razkrivajo v Skupini Bernardin. V piranskem proračunu je sicer samo za sanacijo smradu iz črpališča pod hotelom Metropol, ki je del te skupine, letos namenjenih 50 tisoč evrov.

Priklopljeni na črno

Najpogosteje zaudarja ob nizkem zračnem pritisku ali takrat, kadar piha jugo. Nekateri prebivalci zato luknje na kanalizacijskih jaških mašijo z vrečkami ali jih celo zabetonirajo, a tudi v teh primerih smrad nekje pride na plan. Veliko težavo pa predstavljajo uporabniki, ki so na meteorne vode priklopljeni na črno, in tudi maščobolovilci v gostinskih lokalih. Nekateri lokali maščobe redno čistijo in odstranjujejo, drugi pa jih izpustijo v kanalizacijsko omrežje. Tudi maščobe so zelo velik povzročitelj smradu.

Komentarjev 6
  • recesija 00:42 29.junij 2012.

    Res je! Zaudarja po Srbu Jankoviću, Stanovniku, Kučanu, Lukšiču, Türk, Kožuh-Novakovi ... skratka, zaudarja po komunistih!

  • janesjanza 12:26 28.junij 2012.

    no ja, bolj kot gres proti srediscu slovenije, bolj zaudarja

  • dd 09:51 28.junij 2012.

    Zato pa Slovenci raje zbežimo v tujino.