Slovenija
28 ogledov

Ob nezaupnici Cerodu II napovedujejo zapore

Slovenija 21.04.14, Dolenjska, Novo mesto, tabla za odlagalisce Leskovec Cerod, Jerca Božič Kranjec
KS Brusnice. Po ogledu tehnologije krajani odločeni, da je za Cerod II neprimerna. Če do petka ne bo podpisa, bo projekt odpovedan.

Ob vsem nelagodju in praznih obljubah, ki jih je prinesel projekt Cerod I oziroma odlagališče odpadkov Leskovec, krajani brusniške doline in Šentjernejskega polja z velikim nezaupanjem pričakujejo Cerod II, pravi Tone Vovko, predsednik Krajevne skupnosti (KS) Brusnice.

Na ogledu razočarani

Brusničani so skupaj s Civilno iniciativo (CI) za čisto okolje in zdravo življenje s šentjernejske strani odlagališča od Ceroda nedavno zahtevali, naj jim omogoči ogled odlagališča, na katerem imajo takšno tehnologijo obdelave odpadkov, kot je predvidena za Cerod II. Po ogledu v nemškem Frankfurtu sta bila nad videnim razočarana tako Vovko kot Zdenko Antončič iz CI. "Pri ogledu procesa in 17 let stare opreme je lahko vsak 
laik ugotovil, da ne gre niti približno za tehnologijo tega stoletja, ki bi bila primerna za delovanje pri nas," ugotavlja Vovko.

Zato zahtevajo razgrnitev in podrobno predstavitev tehnološkega procesa Ceroda II. "Sicer bomo krajani Brusnic sredi maja popolnoma preprečili dostop do odlagališča Leskovec," svari Vovko.

V petek čakajo podpis

Ali bodo 32 milijonov evrov vreden projekt Cerod II – za katerega dela z izbranim izvajalcem, grškim Helectorjem v navezi s podjetjem Riko, že tečejo – nadaljevali, se bodo na Mestni občini Novo mesto odločili v petek. "Če minister Židan ne bo prinesel podpisane pogodbe o državnem in evropskem sofinanciranju, bomo Cerod II prekinili in tožili državo za denar, za katerega imamo pravnomočno odločbo," pa napoveduje župan Alojzij Muhič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.