Slovenija
19 ogledov

Ob novih pogojih Španija ne bo prosila za pomoč

Mariano Rajoy Reuters
Španija ne bo iskala dodatne pomoči območja z evrom, ki bi presegala že dogovorjeno reševanje njenih bank, če bodo za to postavljeni dodatni pogoji, je dejal vir pri EU.

Španski premier Mariano Rajoy je sicer pod vse večjim pritiskom, da zaprosi za pomoč, ki bi omogočila normalno delovanje države. Vendar pa naj bi čakal na oceno Evropske komisije, ki bo podala mnenje o v petek predstavljenih varčevalnih ciljih za leti 2013 in 2014.

Španija, ki si na vso moč prizadeva uravnotežiti javne finance, namerava do leta 2014 prihraniti 102 milijardi evrov. Prihranki že vključujejo ukrepe v vrednosti 65 milijard evrov, ki jih je Španija sprejela julija.

Država je osnutek proračuna za prihodnji dve leti že posredovala v Bruselj, vendar pa ocena predlogov najverjetneje ne bo izdelana pred sredino septembra.

Finančni ministri držav območja evra se bodo sicer 14. in 15. septembra mudili na Cipru, ki se prav tako sooča z veliki finančnimi težavami.

Obsežne reforme trga dela

"Če bo Evropska komisija prepričana, da je španski varčevalni načrt zadovoljiv, potem ne bo potrebe po novih pogojih," je vir pri EU dejal o morebitni pomoči Španiji iz začasnega evropskega kriznega sklada EFSF.

Madrid je sicer že začel z izvajanjem obsežnih reform trga dela in finančnega sektorja, v zameno za slednje pa bo Španija prejela tudi do sto milijard evrov finančne pomoči, s katero bo reševala banke.

Vlagatelji se kljub temu bojijo, da bo zaradi visokih stroškov zadolževanja Španija prisiljena zaprositi za finančno pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.